10.10.2006, 00:00

Na vybavenie úveru je potrebné predložiť potvrdenie príjmu. Niektoré banky ho nevyžadujú, ak je žiadateľ o úver už dlhšie ich klientom a na účet si necháva posielať výplatu.
Ľudia, ktorí žiadajú o úver na auto, musia mať minimálne 18 rokov a v závislosti od zvolenej banky najviac 60 až 65 rokov. Maximálna splatnosť úveru býva rôzna, väčšinou je však možné úver splácať ho aspoň päť rokov. Najrýchlejšie sa dá úver splatiť za jeden rok. Banky umožňujú aj predčasné splatenie úveru. Ak splatíme úver skôr, zaplatíme menej na poplatkoch.
Úrokové sadzby, za ktoré banky ponúkajú úvery, sa začínajú pri ôsmich percentách. Väčšina ľudí však dostane vyšší úrok, ako banka uvádza v reklame, preto treba počítať s ročným úrokom až okolo desať percent.
Pri úvere platíme poplatok za spracovanie úveru a za vedenie úverového účtu. Poplatok za spracovanie úveru sa počíta ako isté percento z celkovej hodnoty úveru. Ak si napríklad požičiavame 300-tisíc korún, zaplatíme banke hneď pri podpise zmluvy od troch do šesť tisíc korún. Nerozhoduje pritom, ako dlho budeme úver splácať. Naopak, čím dlhšie budeme úver splácať, tým viac zaplatíme na poplatku za vedenie úverového účtu. Ten sa totiž platí každý mesiac. Jeho výška býva okolo 40 korún. Ak napríklad budem úver splácať rok, zaplatíme na poplatkoch 480 korún. Ak ho však budeme splácať päť rokov, vyjdú nás poplatky za vedenie účtu na 2 400 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 10:53