StoryEditor

Rusi to pobabrali, ukradli im kúsok Hitlera

21.11.2005, 23:00

Adolfa Hitlera asi už nik nezosadí z prvej priečky medzi najslávnejšími diktátormi -- vrahmi všetkých čias. Vďaka fascinácii jeho osobou sa živo obchoduje s predmetmi, ktoré ho pripomínajú. Záujem majú ľudia priťahovaní históriou, ich najväčšími konkurentmi na burzách vzácnych podpisov či spomienkových predmetov sú zámožní neofašisti. Práve ich obvinila ruská strana z toho, že ukradli odznak, ktorý hrdo nosil samotný Hitler. Na jeho zadnej strane bolo vyrazené číslo 1, odznak pochádzal zo série 10-tisíc kusov vydanej v roku 1934 pre členov NSDAP. Sovietski vojaci tento odznak, ktorého hodnota sa odhaduje na tri milióny eur, ukoristili spolu s inými predmetmi v Hitlerovom bunkri pri dobytí Berlína.
Odznak podľa oficiálnych ruských zdrojov a záberov priemyselnej kamery ukradol jediný človek, ktorý sa vlámal na výstavu, kde bol vystavený vôbec prvýkrát za posledných šesťdesiat rokov. Rusi ju organizovali pri príležitosti okrúhleho výročia víťazstva nad fašizmom. Zlodej použil horolezeckú výbavu, prekonal bezpečnostné zariadenie a ušiel aj pozornosti strážcov. Ruská Federálna bezpečnostná služba teraz oficiálne vyhlasuje, že to nebol originál, ale iba bezcenná kópia, aj keď to niektoré zdroje z tejto inštitúcie spochybňujú.
Federálna bezpečnostná služba je nasledovníčka KGB, po ktorej zdedila aj jej archív. O existencii Hitlerovho odznaku sa verejnosť prvýkrát dozvedela pred deviatimi rokmi, keď sa informácie o ňom objavili v katalógu obsahujúcom aj niekoľko ďalších vecí z Hitlerovho bunkra. Išlo o dokumenty, osobné predmety, uniformy a čeľuste Adolfa Hitlera a Evy Braunovej, ktorých telá po spáchaní samovraždy nemecké vojaci spálili. Mnoho historikov špekuluje o tom, že Hitler dal odznak Magde Goebbelsovej, ktorá ho spolu s manželom a šiestimi deťmi nasledovali do bunkra aj na druhý svet.
Získané predmety sovietska vojenská tajná služba poslala do Moskvy tri roky po vojne, v roku 1954 ich vtedajší šéf KGB Ivan Serov uložil do špeciálneho archívu, odkiaľ sa na svetlo nedostali vyše päťdesiat rokov. Prvé fotografie Hitlerovho odznaku sa na verejnosti objavili pred dvoma rokmi na výstave pri príležitosti šesťdesiateho výročia založenia vojenskej tajnej služby. Samotný odznak sa však na verejnosť dostal až tento rok. V pozvánke na výstavu sa písalo, že záujemcovia uvidia "obhorenú mapu z Hitlerovho bunkra a jeho osobný odznak NSDAP". Kto sa nepoponáhľal, už mohol vidieť iba spomínanú mapu. Ruskí predstavitelia sa okrem tvrdení o nepravosti ukradnutého odznaku prezentovali iba výhovorkou, podľa ktorej si strážcovia mysleli, že sa do budovy dostala iba mačka, a bezobsažnými úvahami o tom, že odznak môže byť ešte v Rusku, ale takisto už môže byť aj v zahraničí.
Ukradnutý predmet sa určite neobjaví na žiadnej oficiálnej burze, tam si však môžu záujemcovia kúpiť mnoho iných vecí pripomínajúcich bývalého vodcu nemeckej ríše. Hitlerov podpis sa dá zohnať približne za tritisíc eur, jeden list hlavičkového papiera s ríšskou orlicou a iniciálkami AH zhabaný v sklade neďaleko Hitlerovej horskej chaty stojí päťdesiat a viac eur. Ruskej tlmočníčke z norimberského procesu sa podarilo po štyridsať eur za kus predať tisícky kópií fotografie svadobného certifikátu Adolfa Hitlera a Evy Braunovej. Tá sa na ňom najprv začala podpisovať ako Braunová, počas toho si však uvedomila omyl, podpis škrtla a podpísala sa novým priezviskom Hitlerová. Obchodovanie so spomienkovými nacistickými predmetmi je v Európe zakázané v Nemecku, Rakúsku a vo Francúzsku, pod spomienkami na nacizmus sa však prehýbajú police v kníhkupectvách a rovnako patria medzi najčastejšie témy televíznych dokumentárnych kanálov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 07:22