StoryEditor

Komodity verzus akcie

10.11.2005, 23:00

Obchodníkov alebo brokerských spoločností, ktoré sprostredkúvajú obchodovanie s komoditami, je pomerne málo. Väčšina uprednostňuje obchodovanie s akciami. Sú teda obchody s komoditami (bez fyzickej dodávky) rizikovejšie ako investovanie do akcií?
Petr Korous, riaditeľ odboru komoditných operácií ČSOB, Praha: "Na špekulatívnych obchodoch s komoditami môžete stratiť rovnaké peniaze ako na špekulatívnych obchodoch s akciami. Rozdiel je iba v tom, že pri obchodovaní s komoditami treba počítať s tým, že obchodujete s takzvaným pákovým efektom. A tomu musíte prispôsobiť aj veľkosť otváraných pozícií. Pákový efekt odráža fakt, že na otvorenie termínovej pozície, ktorá je splatná k určitému dátumu v budúcnosti, nepotrebujete plnú nominálnu hodnotu obchodu, ale len takzvanú maržu. Tú stanovuje príslušná burza a predstavuje zhruba 10 až 30 percent nominálnej hodnoty."
Lukáš Kovanda zo spoločnosti Fio, burzovní společnost: "Analýza z USA z rokov 1959 až 2004 ukazuje, že komoditné futures aj akcie (firiem, ktoré sú súčasťou kľúčového indexu S&P 500) majú približne rovnakú hodnotu rizikovej prémie. Na úrovni piatich percent. Komoditné futures a akcie majú približne rovnaké výnosy, avšak akcie majú vyššiu volatilitu (zmeny cien) oboma smermi, a teda aj relatívne vyššie riziko poklesu kurzov. Rovnaká analýza hovorí, že celkové výnosy z držby komoditných futures sú negatívne korelované (ovplyvňované) s výnosmi akcií firiem z S&P 500. Komoditné futures sú teda výhodné pre tvorbu diverzifikovaných portfólií, ktoré taktiež obsahujú akcie. Na rozdiel od akcií sú komoditné futures pozitívne korelované s infláciou, aj keď sú viac rozkolísané. Výhody sú nadviazané aj na makroekonomickú klímu ekonomiky. Je zjavné, že v časoch nízkej inflácie a rastu HDP sú výnosnejšie akcie. Výhody komodít sa prejavujú hlavne v počiatočnej fáze recesie alebo pri pomerne vysokej miere inflácie."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 13:01