StoryEditor

Dobrého opravára treba vyvážiť peniazmi i zlatom

05.06.2006, 00:00

Nekvalitná a neúplná služba, nedodržanie termínov opráv pri výmene poškodených dielov, neochota prísť cez víkend či po pracovnom čase, vysoké ceny a príliš vzdialené servisné strediská -- to sú hlavné dôvody, prečo bývame nespokojní pri opravách elektrospotrebičov v domácnosti. Problémy rastú úmerne vzdialenosti od väčších miest. Opravári vidia jediné východisko: treba adekvátne platiť, aby sa vrátili náklady a mohli sme sa špecializovať.
Vozia práčky desiatky kilometrov
"V Bratislave sťažnosti nemáme. Inak to je v ostatných častiach Slovenska," hovorí Jozef Lounek zo Združenia slovenských spotrebiteľov. Sieť servisných firiem sa sústredí vo väčších mestách. "Aj keď ide o veľké spotrebiče, napríklad práčky, ešte v záručnej lehote, servisy často vyžadujú, aby ich spotrebitelia na vlastné náklady doviezli do strediska vzdialeného niekoľko desiatok kilometrov. Neuznávajú, že by mali zákazníkom aspoň náklady na pohonné látky preplatiť," vymenúva nedostatky Lounek.
Ďalšie sťažnosti sú na nekvalitnú opravu, ktorá sa podľa ponôs spotrebiteľov musí niekedy opakovať dva až tri razy.
Nemôžeme, dielce sa už nevyrábajú
Slovenská obchodná inšpekcia počas tohto roka zatiaľ zaevidovala sedem sťažností na služby opravovní veľkých spotrebičov bielej a čiernej techniky. "Zamerané boli na dĺžku opravy, keď servis nedodržal termín," informuje tlačová hovorkyňa ústredného inšpektorátu Danuša Krkošová. Smutnou kuriozitou je prípad, keď servis opravu ani neuskutočnil, pretože sa už nevyrába náhradný diel. "Nemáme takú právnu normu, ktorá by výrobcom alebo dovozcom stanovovala povinnosť zabezpečiť náhradné diely k výrobkom po skončení výroby určitého typu výrobku," hovorí Krkošová.
Pri výbere rozhoduje aj servis
S ťažkosťami pri budovaní siete servisov sa museli vyrovnať aj veľkí nadnárodní dodávatelia domácich spotrebičov. Aj dobrý servis totiž môže rozhodovať pri výbere spotrebiča. "Pôvodne sme pri zabezpečovaní opráv spolupracovali s troma firmami. Vyskytli sa problémy s distribúciou náhradných dielov, a preto sme spoluprácu skončili," hovorí servisný manažér Electrolux Domáce spotrebiče SK Radoslav Račák. Dnes má spoločnosť zmluvy priamo s viac ako osemdesiatkou autorizovaných servisov. Ich pracovníkov pravidelne školí, podmienkou spolupráce sú lehoty, do ktorých musí opravár k spotrebiteľovi vycestovať. Aj tak sa však stane, že do roka pre nedostatky skončia spoluprácu s dvoma až troma servisnými firmami ročne. "Ich hlavným nedostatkom býva, že kapacitne nestačia," vysvetľuje Račák.
Je nám ľúto, ale máme náklady
"Sťažnosti treba riešiť od prípadu k prípadu," hovorí Peter Poliak z bratislavskej servisnej firmy Proex. Ak ide o značkový servis, výrobca by mal technikov -- opravárov zaškoliť tak, aby vedeli spotrebič konkrétnej značky opraviť. "Je pravda, že v malých mestách vzniká problém, ako sa má jeden opravár špecializovať na jednu značku a venovať sa jej, keď sa v jeho regióne predáva značiek viac," mieni Poliak. Keďže mimo hlavného mesta si servisy luxus špecializácie často nemôžu dovoliť, môže sa stať, že opravár nemá dostatočné skúsenosti s opravou nejakého spotrebiča a dôjde k chybe. "Mimobratislavskí kolegovia sa často ponosujú, že im zákazníci nechcú za opravy platiť. Nám je ľúto, že platy na Slovensku sú nízke. Ale my potrebujeme zaplatiť svoje náklady a prácu," zdôrazňuje šéf Proexu. Ak sa má tento biznis robiť na dobrej úrovni, vyžaduje si okrem iného aj náklady na vzdelávanie, auto, pohonné látky, agendu, internet či technické vybavenie dispečingu i dielne. A opäť je to výraznejšie v regiónoch mimo hlavného mesta, kde sú vzdialenosti väčšie a príjmy nižšie. Ak servis kvôli zákazníkom zníži cenu pod určitú hranicu, môže sa stať, že bude pre technika nevýhodné cestovať trebárs päťdesiat kilometrov, keď za ten čas v stredisku opraví tri iné spotrebiče.
A dovolenky?
Naši zákazníci sú vychovaní hypermarketmi, kde je otvorené aj v sobotu a v nedeľu. Vtedy je podľa skúseností Proexu najviac telefonátov, keď treba okamžite prísť zapojiť spotrebič.
"Ak by to bolo podľa zákazníkov, chodili by sme iba na šiestu, siedmu, a potom až o pol siedmej, prípadne o pol ôsmej večer a, samozrejme, soboty, nedele. Dá sa to urobiť, ale len raz, dvakrát do týždňa. Je iné pracovať v kancelárii, hoci aj do večera, a je iné celý deň manipulovať s ťažkými spotrebičmi a naháňať sa po celej Bratislave, kde sú často dopravné zápchy," dodáva na obranu technikov Peter Poliak.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 08:22