StoryEditor

Wüstenrot zaujíma len výkon a havárie

29.10.2007, 23:00
Prvá z poisťovní poskytujúcich povinné zmluvné poistenie vozidiel už zverejnila svoje sadzby na budúci rok. Je ňou Wüstenrot poisťovňa, ktorá chce tento rok prilákať nových, hlavne nebúrajúcich klientov zjednodušením výpočtov poistného. Pri stanovení výšky poistky budú brať do úvahy len dva faktory, výkon auta a históriu vodiča.

Tí, ktorí nebúrali desať rokov, platia len 30 percent oproti ľuďom, ktorí mali tento rok haváriu. "Základné poistenie sa nemení. Tí, ktorí nebúrali, môžu medziročne platiť v priemere o päť percent menej," hovorí generálny riaditeľ poisťovne Siegfried Fatzi.

Výkon a bezpečnosť
Poisťovňa prichádza tento rok s novým systémom výpočtu poistného. Hlavným kritériom je výkon motora. Nemenej podstatné pre výšku poistky je však aj to, či klient búral, alebo nie. Ak nespôsobil nehodu jeden rok, odrátajú mu zo základnej ceny desať percent. Ak nebúral desať rokov, dostane zľavu 70 percent.

Majitelia áut do 40 kilowattov budú mať základnú ročnú poistku desaťtisíc korún. Ak desať rokov majiteľ nenabúral, zaplatí ročne tritisíc. Každým ďalším kilowattom výkonu sa zvyšuje základné poistné o tristo korún, vozidlo so sto kilowattmi tak bude vodiča ročne stáť 28-tisíc. To je zároveň maximálna možná výška, autá s vyšším výkonom budú posudzované ako stokilowattové. Pri uplatnení zľavy za desaťročný bezškodový priebeh zaplatia vodiči najsilnejších áut ročnú poistku 8 400 korún. V poisťovni predpokladajú, že desaťročnú zľavu si bude môcť uplatniť približne polovica ich zákazníkov. Tento rok búralo sedem percent ľudí, ktorí v poisťovni majú uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

O tom, či súčasní zákazníci pocítia výraznejšie zľavy, rozhoduje ich konkrétna situácia. Napríklad 26-ročný vodič, ktorý jazdí na Fabii s výkonom 74 kilowattov a zatiaľ nemal nehodu, platil minulý rok 8 500 korún, po novom to bude 8 480 korún. O päť rokov starší vodič na tom istom aute bez nehody platil na tento rok poistku 6 500 korún, pri platbe na budúci rok ušetrí 440 korún.

Ženy už nezvýhodňujú
V poisťovni si od zjednodušenia cenníkov sľubujú, že sa im podarí pritiahnuť nových, hlavne zodpovedne jazdiacich klientov. Preto už zákazníkov nerozdeľujú do viac a menej rizikových kategórií. Ženy sú podľa štatistík zodpovednejšími vodičkami ako muži a majú menej dopravných nehôd. Tento fakt v poisťovni zohľadňovali v minulosti, keď oproti mužom platili menej. Tento rok však už pohlavie do úvahy brať nebudú. "Je jedno, či ide o ženu, alebo muža, ak desať rokov nemal poistnú udalosť, je dobrý vodič," hovorí generálny riaditeľ poisťovne Siegfried Fatzi. Takisto sa nebude zohľadňovať ani to, koľko kilometrov vodič ročne urobí, alebo či žije na dedine alebo v meste, kde je riziko kolízie väčšie. Podľa Fatziho nie sú tieto segmentačné kritériá dôležité, o individuálnom vodičovi najviac povie jeho jazdná história.

Deväť poisťovní, ktoré poskytujú povinné zmluvné poistenie, musí svoje cenníky zverejniť najneskôr do stredy večera. Podľa zákona možno poisťovňu zmeniť len raz do roka, najneskôr šesť týždňov pred vypršaním zmluvy. Zmluvu obnovujúcu sa v prvý deň roka má uzatvorenú približne sedemdesiat percent z dvoch miliónov klientov, ktorí sa o zmene môžu rozhodnúť do pondelka 19. novembra.
Klientom by šeky s novými výmerami mali dôjsť v prvých dvoch novembrových týždňoch. Cenu pre svoje vozidlo si ľudia môžu vypočítať aj na internetových stránkach jednotlivých poisťovní.

Ako avizuje Fatzi, pomaly sa končia roky špeciálnych zliav a ceny v aktuálnom cenníku by mali byť pre bežného klienta konečné. "Naši obchodníci nemajú možnosť udeľovať obchodné zľavy. Jedinou ďalšou zľavou je zníženie o päťsto korún, ak si klient uzatvorí poistku cez internet," dodal riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/pzp-2007, menuAlias = pzp-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:29