StoryEditor

Život s poistením je síce nákladnejší, ale istejší

07.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

V 180-ročnej histórii českého poisťovníctva, ktorú lemujú míľniky ako bolo vyplatenie škody po požiari Národného divadla, prepadnutie majetku Židov, znárodnenie, menová reforma či privatizácia, zostal podľa odborníkov bez zmeny azda len pôvodný princíp poistenia.
Ten princíp spočíva v tom, že v prípade náhodnej udalosti poskytne poisťovňa plnenie, pokiaľ je riadne uzavretá poistná zmluva a klient platí poistné. Podobný vývoj poisťovníctva malo aj Slovensko. Postupne v oboch krajinách rástol nielen počet poisťovní, ale aj spektrum rizík, proti ktorým je možné sa poistiť.
Korene českého poisťovníctva sa datujú od októbra 1827, keď cisár František I. schválil stanovy podniku s názvom Cisársko-kráľovský privilegovaný, český, spoločný, náhradu škody ohňom urobenej poisťujúci ústav. Tak sa pôvodne volala Prvá česká vzájomná poisťovňa, predchodkyňa Českej poisťovne.
Poisťovňa, ktorú založil František Jozef, gróf zo Žerotína, začínala iba s poistením nehnuteľností proti požiaru. Jej finančná situácia bola v prvej polovici 19. storočia pomerne napätá, avšak zvládla ju, uviedol súčasný výkonný riaditeľ Českej asociácie poisťovní Tomáš Síkora.
Dnes sa na trhu ponúkajú poistné produkty, ktoré možno zaradiť do šiestich odvetví životného a 18 odvetví neživotného poistenia. Poisťovne využívajú kvalifikovaných predajcov, rôzne predajné kanály, moderné IT systémy, majú vypracované systémy riadenia rizika, široko využívajú poistnú matematiku a všestranne sa starajú o klienta.
"Princíp však zostal rovnaký: Vždy išlo a ide o solidaritu a využitie zákona veľkých čísiel, ktoré umožňujú spočítať mieru rizika, že sa stane nejaké nešťastie či už na zdraví, alebo na majetku, a proti následkom tejto konkrétnej a predvídateľnej škode sa poistiť," vysvetľuje Jaroslav Šulc z Vysokej školy finančnej. Podľa neho sa zmenilo predovšetkým to, že dnes je možné sa poistiť proti čoraz väčšiemu počtu a druhov rizík.
Život s poistením je teda asi relatívne nákladnejší, než bol vtedy, ale zato s väčšou istotou,
že keď už k niečomu dôjde, bude to aj vďaka poistnému krytiu jednoduchšie, podotkol Šulc. Zmysel poistenia bol podľa Váchu narušený za socializmu, keď malo za hlavný cieľ zabránenie škodám.
Z klasických odvetví poistenia sa vyvinuli druhy poistných produktov (požiarne -- živelné, námorné -- dopravné) zahrnutím ďalších rizík do krytia, doplnila vedúca katedry poisťovníctva VŠE Jarmila Radová.
V životnom poistení sa dnes oproti pôvodnému poňatiu (krytie rizika smrti) kladie väčší dôraz na sporenie na starobu prostredníctvom životného poistenia a súčasne poisťovne do tohto poistenia zahŕňajú ďalšie riziká, ktoré teória označuje ako riziká neživotného charakteru -- teda úraz, invaliditu, chorobu, stratu príjmu a pod.
Popri tom sa rozvinul celý rad nových oblastí poistenia, napríklad úverové poistenie, poistenie prerušenia prevádzky či poistenie právnej ochrany.
Českému poisťovníctvu urobila na sto rokov dopredu obrovskú reklamu tragédia s požiarom Národného divadla v roku 1881. Aj vďaka tomu, že novostavba bola poistená a zakladatelia mohli na rekonštrukciu použiť takmer 300 000 zlatých z poistnej náhrady, sa o dva roky hralo znovu. A aj v tej poslednej českej či moravskej dedinke sa vedelo, že to bolo aj vďaka poisteniu. Pred niekoľkými rokmi po povodniach sa opakovala podobná situácia.
Hlavná vlna zakladania poisťovní sa rozbehla až v druhej polovici 19. storočia a rozkvet poisťovníctva nastal po vytvorení Československej republiky v roku 1918. V roku 1945 existovalo 733 poisťovacích podnikov, spolkov apod. Po druhej svetovej vojne však došlo k znárodneniu poisťovní a uplatneniu netrhových princípov v činnosti štátnej poisťovne. Tvrdou ranou pre poisťovníctvo bola potom menová reforma, ktorá v roku 1953 pripravila mnoho ľudí o úspory.
Z novodobej histórie bol dôležitý rok 1991 a prijatie zákona o poisťovníctve, ktorý umožnil rozvoj poisťovníctva v trhových podmienkach.
Celkom nová etapa nastala po 1. máji 2004 po pristúpení do Európskej únie. Od tohto okamihu sa český i slovenský poistný trh stal súčasťou jednotného poistného trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/poistenie, menuAlias = poistenie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:09