StoryEditor

Mochovce bez mimoriadnych udalostí

24.04.2003, 00:00

Prevádzka oboch blokov Atómových elektrární Mochovce (EMO) prebiehala počas celého minulého roku bez akýchkoľvek mimoriadnych udalostí, ktoré by bolo možné zaradiť do kategórie nehody alebo havárie. Vyplýva to zo správy o stave jadrovej bezpečnosti a prevádzky, v ktorej sa každý štvrťrok zverejňujú rozhodujúce prevádzkové ukazovatele vyplývajúce z činnosti jadrovej elektrárne.
Konštatuje sa v nej, že prevádzka jadrovo-energetických zariadení EMO počas vlaňajších dvanástich mesiacov neovplyvnila okolité životné prostredie nad rámec povolených limitov. Výpusty z ventilačného komína, ako aj všetky kvapalné výpusty do rieky Hron boli podľa monitoringu pod limitnými hodnotami a ich vplyv na kvalitu ovzdušia a vody bol minimálny. V priebehu roka sa nevyskytli ani žiadne udalosti, ktorých dôsledkom by bola aktivácia havarijného ohlasu alebo realizácia nevyhnutných opatrení vyplývajúcich z havarijného plánu.
Mochovce získali v decembri 2002 ako prvý odštepný závod Slovenských elektrární certifikát systému environmentálneho manažérstva podľa normy ISO 14001:1996, ktorý sa zaoberá riadením prevádzky elektrárne vzhľadom na to, aby vplyv na všetky zložky životného prostredia bol čo najmenší. Audit spojený s komplexným preverením všetkých oblastí realizovala spoločnosť Det Norske Veritas Slovensko. Certifikát platí pre oblasť výroby a dodávky elektrickej energie na obdobie troch rokov. Po ich uplynutí budú EMO musieť celý certifikačný proces zopakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 19:57