StoryEditor

Útoky zvýšili surfovanie po internete

20.03.2003, 23:00

V okamihu po vojenskom útoku Spojených štátov na Irak došlo k rekordnému nárastu počtu surfujúcich na internete, ktorý sa podľa očakávaní stane najväčším zdrojom informácií o konflikte prebiehajúcom na Blízkom východe. Vďaka utajovaniu informácií o presnom čase útoku, ku ktorému došlo podľa amerického času v stredu večer, keď väčšina Američanov sleduje televíziu a nesedí práve pred počítačom, sa obavy zo vzniku chaosu na internete, našťastie, nenaplnili, uviedla agentúra Reuters.
Internetová stránka Yahoo Inc. po oznámení amerického prezidenta George W. Busha o vstupe USA do vojny s Irakom zaevidovala trojnásobne vyšší počet surfujúcich na internete, než za normálnych okolností, uviedla hovorkyňa Yahoo Joanna Stevensonová.
Šéfredaktor internetovej sekcie káblovej spravodajskej spoločnosti MSNBC Dean Wright uviedol, že v ich prípade sa surfovanie po internete po začatí vojny v porovnaní s bežným dňom dvojnásobne zvýšilo. V nasledujúcich dňoch sa podľa D. Wrighta webové stránky stanú hlavným zdrojom informácií o vojne, ktoré budú ľudia sledovať nielen doma, ale aj na pracovisku.
Najfrekventovanejšími kľúčovými slovami pri surfovaní na stránke Yahoo po prejave G. W. Busha boli Irak, George W. Bush, mapa sveta, Ari Fleischer, Saddám Husajn a vojna.
Počet návštevníkov na internete sa hlavne medzi Američanmi už niekoľko týždňov pred začatím vojny výrazne zvýšil. Internet sa stal v súčasnosti jedným z najrýchlejších a najbohatších zdrojov informácií vo svete. Na porovnanie, počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 bol internet len vo svojom počiatočnom štádiu rozvoja a len káblové spravodajstvo bolo hlavným zdrojom informácií pre väčšinu ľudí. Pätnásť najnavštevovanejších stránok poskytujúcich informačné spravodajstvo zaznamenalo v utorok o 41 % viac návštevníkov než v uplynulých štyroch týždňoch.
Hoci aktivita na internete sa po prejave prezidenta USA prudko zvýšila, k poruchám na internetových linkách došlo len v ojedinelých prípadoch. Krátkodobé prerušenie prevádzky oznámili spoločnosti AOL a EarthLink Inc. Väčšina stránok však pracovala bez problémov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 02:51