StoryEditor

Stlačený plyn nezdražie

09.06.2003, 00:00

Sadzby spotrebnej dane sa okrem iného zvýšia aj pri skvapalnenom ropnom plyne (LPG). Oproti doterajším 4 300 Sk za tisíc kilogramov by mal byť zdaňovaný sumou 7 800 Sk.
Dopravný podnik Bratislava (DPB) zmenu v daniach nepocíti, keďže nepoužíva autobusy na LPG, ale na stlačený zemný plyn (CNG). Ten by v blízkej budúcnosti zdražieť nemal. Do konca tohto roka bude mať DPB 80 takýchto vozidiel, pričom v súčasnosti ich vlastní už okolo 60. "Tieto autobusy majú pre hlavné mesto ekologický prínos, keďže spĺňajú normy Euro 2 aj Euro 3," povedal ekonomický riaditeľ podniku Viliam Majda. DPB ušetrí aj na ich prevádzke. V porovnaní s benzínovým pohonom sú náklady na jeden najazdený kilometer o 6 Sk nižšie. Kým ročné výdavky na benzín pre jeden autobus pri priemernom výkone 60 tis. kilometrov predstavujú približne 510 tis. Sk, autobusy na CNG podľa V. Majdu "zhltnú" len polovicu tejto sumy. Na prerábanie starších benzínových autobusov na plynový pohon vyhlásil mestský dopravca výberové konanie. Tieto práce pre podnik vykonávajú spoločnosti Starko Košice či český Zliner. Samotný plynový pohon však už inštaluje DPB.
Autobusy na CNG používa aj košický dopravný podnik. V súčasnosti vlastní 3 takéto dopravné prostriedky, no do konca roka by sa ich počet mal rozrásť zhruba na 10. "Výberové konanie na kompletnú prestavbu starších autobusov podnik zatiaľ nevyhodnotil," uviedol riaditeľ podniku Ivan Reiprich.
Banskobystrický dopravný podnik prevádzkuje iba jeden LPG autobus, a to na linkách Banská Bystrica -- Brezno a Banská Bystrica -- Zvolen. Neplánuje kupovať ďalšie takéto vozidlá, keďže podľa dopravného námestníka Jána Žambora sú vysoko poruchové.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:42