StoryEditor

IT konkurenti sa spojili

05.11.2007, 23:00
Dlhoročný líder rebríčkov IT distributérov na Slovensku spoločnosť BGS Levi Group včera potvrdila spojenie so slovenskou pobočkou českej firmy eD'system.

Medzi rastúcou konkurenciou IT firiem si tak u nás upevnila svoje postavenie, aj keď na trhu si spojená spoločnosť ponechá názov eD´system. K podobnému výsledku chcú spoločnosti dospieť aj svojimi českými dcérami, pričom počítajú s celkovým obratom viac ako 27 miliárd korún.

Na rad príde Česko
Podľa riaditeľa spoločnosti BGS Levi Group Dana Kunza spojením na Slovensku obidve firmy ukončili prvú plánovanú časť integrácie v regióne. Samotné spojenie je však podľa Kunza, ako aj podľa hlavného predstaviteľa eD´system Radima Galvánka logickým pokračovaním konsolidácie.
"Vzniká priestor pre náš intenzívnejší rozvoj služieb," dodáva Galvánek. O ten sa obe spoločnosti budú snažiť aj na území Česka, kde pôvodný eD'system si udržiava postavenie najdôležitejšieho distributéra výpočtovej techniky.
K ďalšiemu spojeniu tentoraz českých pobočiek firiem by podľa Igora Wollnera z predstavenstva slovenskej pobočky BGS Levi "malo dôjsť 31. januára budúceho roka". Wollner zároveň nepotvrdil spájanie sa s ďalšími firmami, hoci nevyvrátil, že k niektorým akvizíciám novovzniknutej spoločnosti by mohlo dôjsť v susednom Poľsku, kde pôvodný eD´system pôsobí od vlaňajška.
Spojenie oboch spoločností schválil koncom septembra aj Protimonopolný úrad. Slovenskej pobočke českej firmy eD'system, ktorá u nás vznikla v roku 2005, tak bolo odsúhlasené prevziať priamu kontrolu nad BGS Levi Slovakia. Tá v minulom roku vykázala obrat takmer 13,4 miliardy korún, ktorý pritom medziročne vzrástol o 1,6 miliardy korún.

Rozšírené portfólio
Od novej spoločnosti jej predstavitelia čakajú najmä využitie obchodných a nákladových výhod, ktoré vyplývajú z prepojenia, lepšiu logistiku, a teda aj prístup k novým klientom. Podľa výkonného riaditeľa pôvodnej spoločnosti BGS Levi Slovakia Martina Krakovského podiel zákazníkov firmy predstavujú zo 40 percent veľké softvérové spoločnosti a systémoví integrátori, 53 percent tvoria díleri IT produktov a zvyšných 7 percent zastávajú v portfóliu BGS Levi najväčšie slovenské elektrodomy.
"Spoluprácu udržiavame najmä so stálymi firmami ako Nay, Datart a Shark," konkretizuje Krakovský. Obidve spoločnosti sa na slovenskom aj českom trhu zameriavajú na špičku IT produktov. "Medzi našich dodávateľov patria áčkové značky ako HP, Asus a Acer," tvrdí Kunz.
Spojenie firiem tak môže vytvoriť skupinu viac ako desaťtisíc zákazníkov, pričom po spojení v Čechách by sa klientska základňa mohla rozšíriť o ďalších viac ako 3,5 tisíca zákazníkov eD´system Czech a takmer 8-tisíc klientov BGS Levi Czech.

Rebríčky sa môžu meniť
V slovenských rebríčkoch top IT firiem by sa tak v novom roku mohlo na vedúcich priečkach objaviť nové meno eD´system, keďže doteraz sa jej dcérska spoločnosť eD´system Slovakia v prvej desiatke neumiestnila (eD´system sa však v minulom roku umiestnila v rebríčku Czech Top 100 na 56. mieste, pozn. redakcie).
Dlhoročne totiž o prvé miesto súperila práve firma BGS Levi Slovakia so spoločnosťou Asbis SK. Spojením by však spoločnosť eD´system mohla zasadnúť na prvú priečku aj reálne. Doteraz sa totiž topmiesta rebríčkov IT firiem spájali s odhadmi, keďže nadnárodné koncerny ako IBM, HP či Dell svoje výsledky nezverejnili.
Po spojení sa obe firmy môžu pod jednou strechou oprieť aj o svoju konkurencieschopnosť v radoch ponúkaných značiek. Spoločnosť nateraz totiž ponúka 270 značiek medzinárodných výrobcov IT.
Nový krok oboch firiem vytvára tlak aj na konkurenčných distributérov, hoci podľa výkonného riaditeľa Krakovského nateraz je spojenie firiem prijímané pokojne. "Pre mnohých dodávateľov a rovnako aj odberateľov je najdôležitejšie mať ustálenú ponuku a zachovať si doterajšie služby. Tento cieľ je rovnaký aj pre nás," uzatvára Krakovský.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 09:13