StoryEditor

Štát chce od baní viac

14.09.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Za dobývací priestor zaplatia firmy pravdepodobne od nového roka viac. Ministerstvo hospodárstva navrhuje zvýšiť ročné poplatky za dobývací priestor z doterajších 5- na 20-tisíc korún za štvorcový kilometer.
"Navýšenie úhrad si vyžiadala skutočnosť, že niektoré dobývacie priestory boli na základe požiadavky ťažobných spoločností stanovované zbytočne vo veľkom rozsahu. Bránili a bránia v rozvoji obcí a miest v katastrálnych územiach, kde sa nachádzajú," zdôvodňuje ministerstvo.
Rezort hospodárstva zároveň navrhuje zvýšiť podiel obcí na príjmoch z poplatkov za dobývací priestor zo súčasných 50 na 80 percent. Zvyšná pätina by mala byť príjmom štátu. "Obce znášajú pri dobývaní výhradných ložísk všetky negatívne následky ťažby vyhradených ložísk, preto je spravodlivé, aby aj výnosy z úhrad za zaujatie dobývacieho priestoru, ktorý sa nachádza v ich katastrálnych územiach, boli vo väčšom percentuálnom množstve ich príjmami," uvádza sa v návrhu.
Zvýšenie úhrad za dobývacie priestory by malo podľa rezortu hospodárstva prispieť k ochrane životného prostredia a k možnosti rozvoja obcí a miest. "Ťažobné spoločnosti totiž nebudú zbytočne platiť vysoké úhrady za priestory, ktorých sa ťažba dotkne počas ďalších päť až desať rokov, alebo sa ich nedotkne vôbec. Zvýšená sadzba odvodov za dobývací priestor bude motivovať spoločnosti k prehodnoteniu rozlohy zaujatého dobývacieho priestoru," vysvetľuje ministerstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:48