StoryEditor

1. garantovaná na predaj

22.05.2007, 00:00

Akcionári 1. garantovanej dnes rozhodnú o osude majetku firmy. Na valnom zhromaždení budú hlasovať o mandáte predstavenstva predať aktíva tvorené Nováckymi chemickými závodmi, Jasnou Nízke Tatry, prešovskými Solivarmi či bratislavským štúdiom Koliba.
Tieto aktíva donedávna vlastnilo niekoľko firiem skupiny, no dnes sú už sústredené na účte jedinej spoločnosti. Volá sa G1 Investment Limited a sídli na Cypre. "Táto spoločnosť je pod auditom Deloitte & Touche a jej jediným vlastníkom je 1. garantovaná," ubezpečuje Maroš Sýkora, hovorca skupiny J&T, ktorá reprezentuje najväčšiu skupinu akcionárov.
Súboj titanov
Konsolidácia aktív skupiny do dcérskej spoločnosti pod dohľadom audítora s možnosťou ich predaja sa stretla s odporom konkurenčnej finančnej skupiny Penta Investments. Tá má podľa informácií HN stáť za iniciatívou občianskeho združenia OSMA - Ochranného spoločenstva minoritných akcionárov, ktoré pred týždňom varovalo pred krokmi J&T reprezentujúcej najväčšiu skupinu akcionárov 1. garantovanej.
J&T odmieta akékoľvek obvinenia, že sa snaží vytiahnuť z 1. garantovanej majetok na úkor tridsaťtisíc drobných akcionárov. "Všetci akcionári dostanú možnosť hlasovať, či sa majetok bude alebo nebude speňažovať," vysvetľuje Sýkora. Podľa stanov 1. garantovanej by s tým dnes musela súhlasiť viac ako polovica prítomných akcionárov.
Cesta existuje
Skupina akcionárov reprezentovaná J&T by medzi prítomnými podielnikmi na dnešnom valnom zhromaždení mohla získať väčšinu. Je teda možné, že predstavenstvo mandát na predaj aktív naozaj získa. Spoločnosť 1. garantovaná má viac ako 30-tisíc akcionárov, no nie všetci prídu na valné zhromaždenie.
Mnohí z nich akcie kupovali vo viere, že ich od nich neskôr odkúpi spoločnosť 1. dôchodková pri zmluvne stanovenej vyššej cene. Táto schéma "dvoch jednotiek" nápadne pripomínala stratégiu garantovaných výnosov nebankových subjektov, proti týmto praktikám zasiahla polícia.

01 - Modified: 2003-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jusko chce rovnaké podmienky
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 13:00