StoryEditor

ZSNP kráča po ziskovej ceste

18.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
So ziskom takmer 171 miliónov korún hospodáril v prvom polroku žiarsky výrobca hliníka ZSNP.

So ziskom takmer 171 miliónov korún hospodáril v prvom polroku žiarsky výrobca hliníka ZSNP. Export predstavoval vyše 799 miliónov korún, čo bolo medziročne takmer o 112 miliónov viac.
Generálny riaditeľ ZSNP Peter Ondro predpokladá, že hutníci splnia celoročný plán. "Po viacerých stratových rokoch začala spoločnosť tvoriť zisk, ktorý nevyhnutne potrebuje na investície, predovšetkým do výroby a ekológie," konštatoval Ondro.
Obrat zo straty do zisku dosiahnutý v roku 2004 a pokračovanie v tomto trende aj v prvom polroku 2005 dosiahol ZSNP v réžii nového vlastníka, finančnej skupiny Penta. Tá prevzala spoločnosť v druhej polovici roka 2002 vo veľmi zlom finančnom stave. Za tri roky ZSNP vyviedla z kritickej finančnej situácie a premenila na ziskovú firmu. Kým v roku privatizácie hlinikárne hospodárili so stratou 2,5 miliardy korún, v roku 2003 znížili stratu na asi 10 miliónov a vlani firma už zaznamenala zisk 145 miliónov. Úspešný vývoj spoločnosti je podľa generálneho riaditeľa výsledkom rýchlej reštrukturalizácie, počas ktorej všetky podnikateľské činnosti prešli ozdravným procesom.
Na zásadné investície sa však ZSNP pripravuje až po začatí prác na rekultivácii odkaliska. Vysoký zisk za prvý polrok umožňuje spoločnosti realizovať náročný ekologický program zameraný na neutralizáciu alkalickej vody kalového poľa, na zamedzenie prieniku dažďových vôd do jeho telesa a následné začlenenie do okolitej prírody. Vyžiada si to približne pol miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:35