StoryEditor

Brusel tlačí na energokoncerny

30.10.2006, 23:00
Európska únia je pripravená na tvrdý postup voči energetickým gigantom, ktoré kontrolujú produkciu aj distribúciu energií. Chce tak podporiť konkurenčné prostredie na energetickom trhu.

Európska únia je pripravená na tvrdý postup proti energetickým gigantom, ktoré kontrolujú výrobu aj distribúciu energií. Chce tak podporiť konkurenčné prostredie na energetickom trhu, informovala agentúra Reuters odvolávajúc sa na slová komisárky pre voľnú súťaž Neelie Kroesovej na včerajšej konferencii o energetike v Lisabone. Ako povedala, oddelenie produkčných aktivít od distribúcie, známe ako unbundling, bude pre ňu "absolútnou prioritou".
"Prioritou číslo jeden bude v najbližšom čase vyriešenie konfliktu záujmov, ktorý vychádza z terajšej vertikálnej integrácie energetických gigantov," povedala. Tým, že energetické koncerny kontrolujú nielen produkciu elektriny, ale aj jej distribúciu, majú v rukách všetky páky na diskrimináciu konkurentov, dodala Kroesová.
Tlak na členské štáty
Ak sa komisárke podarí plán unbundlingu presadiť, bude to mať podľa agentúry AP výrazný dosah na aktivity koncernov ako E.ON, RWE alebo Electricité de France. Všetky tri práve robili doteraz všetko pre prepojenie distribúcie a produkcie elektrickej energie, ale v niektorých prípadoch aj elektrárenských a plynárenských divízií. Ich dominancia je dlho tŕňom v oku Bruselu, že energetický trh únie, ktorý by teoreticky už dávno mohol byť otvorený cezhraničnej konkurencii, je integrovaný len minimálne. Kroesová preto vyzvala regulačné orgány vo všetkých 25 členských štátoch únie, aby spoločne postupovali pri vytváraní jednotného trhu. RWE je však podľa informácií na svojej stránke pripravený na unbundling už od budúceho roka.
Prvý krok -- Belpex
Smerom k jednotnému trhu sa v týchto dňoch čiastočne pohli Francúzsko, Holandsko a Belgicko, ktoré sa podľa Financial Times minulý týždeň dohodli na otvorení prvej nadnárodnej burzy pre elektrickú energiu. Burza známa ako Belpex umožní stanovenie jednotnej veľkoobchodnej ceny elektriny medzi tromi štátmi, a tým ľahší jej cezhraničný prenos. Prvé roky sa burza bude podieľať na dennom obchodovaní s elektrinou únie len piatimi až desiatimi percentami. Od roku 2008 by sa to však malo zmeniť, keď by sa k projektu mala pripojiť Škandinávia. Brusel verí, že na projekt čoskoro pristúpi aj kľúčová ekonomika, Nemecko.

Tabuľky
------------
Vizitka EdF
Predmet činnosti
-- najväčšia energetická skupina v Európe (v SR od r. 2002 vlastní 49 percent Stredoslovenskej energetiky)
Tržby -- 51,01 miliardy eur (rast o 10,6 percenta)
Čistý zisk -- 3,24 miliardy eur (medziročný dvojnásobný rast)
Počet zamestnancov -- 161 560
Počet zákazníkov -- vo svete vyše 40 miliónov, v Európe 36,7 milióna

Vizitka RWE
Predmet činnosti
-- najväčší výrobca elektriny v Nemecku, štvrtý najväčší poskytovateľ komunálnych služieb v Európe, v SR od roku 2003 vlastní 49 percent Východoslovenskej energetiky
Tržby
-- 41,8 miliardy eur (rok 2005)
Čistý zisk -- 2,23 miliardy eur (r. 2005, medziročný rast o 4,4 percenta), tento rok očakáva rast o 20 percent
Prevádzkový zisk -- 6,2 miliardy eur (r. 2005, rast o 4,8 percenta)
Počet zamestnancov -- 85 900

Vizitka E.ON
Predmet činnosti
-- druhý najväčší energetický koncern po EdF v Európe (v SR od roku 2002 vlastní 40 percent Západoslovenskej energetiky a cez Ruhrgas aj 49 percent SPP)
Tržby
-- 56,4 miliardy eur (r. 2005, medziročný rast o 21 percent)
Čistý zisk -- 7,4 miliardy eur (r. 2005, rast o 71 percent)
Počet zamestnancov -- vyše 80-tisíc
Počet zákazníkov -- približne 40 miliónov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:55