StoryEditor

Pankl presúva výrobu z Rakúska do Topoľčian

26.11.2006, 23:00

Rakúska strojárska firma Pankl Racings System presunie časť svojich výrobných kapacít na Slovensko. V obci Továrniky pri Topoľčanoch postaví nový výrobný areál s rozlohou 6 600 m2, do ktorého investuje viac ako 178 miliónov korún.
Rakúšania k nám presunú celú sériovú výrobu ojníc pre motory s vysokým výkonom. V dvoch závodoch v Štajersku zostane zachovaná produkcia motorov a pohonných jednotiek na pretekárske vozidlá.
Dopyt po tomto špecifickom segmente automobilovej výroby už niekoľko rokov významne narastá. V novom slovenskom závode Pankl vytvorí približne sto pracovných miest a očakáva ročne tržby na úrovni 4 miliónov eur, čo je pri súčasnom kurze približne 140 miliónov korún.
Projekt realizujú v spolupráci s dlhodobým kooperačným partnerom Sigus Slovakia, ktorý pre Rakúšanov aj doteraz zabezpečoval výrobu a montáž viacerých komponentov. Pankl sa pred niekoľkými dňami stal majoritným akcionárom Sigusu, čo im podľa člena predstavenstva Wolfganga Plassera prinesie výhody najmä v oblasti výrobných nákladov.
Sigus Slovakia sa špecializuje na dodávky pre automobilový priemysel. Hlavnú náplň súčasného výrobného programu tvoria prírubové hriadele do prevodoviek osobných áut, ale aj opracovanie a montáž hliníkových komponentov pre letecký priemysel.
Väčšina produkcie je určená pre rakúsky a nemecký trh. K ich najdôležitejším partnerom patria výrobcovia a vývojári pohonov a prevodoviek pre osobné a úžitkové autá. Vlani investovala firma do nákupu nových technológií približne 45 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 14:48