StoryEditor

PMÚ je proti garancii pre Swedwood

06.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Firma Swedwood Slovakia plánuje rozšíriť výrobu nábytku na Slovensku. Požaduje však garancie na uzavretie dlhodobej zmluvy so štátnym podnikom Lesy SR, a to na dodávky 150-tisíc kubických metrov drevnej suroviny ročne po dobu desiatich rokov. V stanovisku Protimonopolného úradu, ktorým sa zaoberala pondelková Porada ekonomických ministrov, sa uvádza, že navrhovaná garancia dodávok vytvára výhodnejšie podmienky pre jedného podnikateľa.

Firma Swedwood Slovakia, ktorá je výrobnou organizáciou švédskeho koncernu IKEA, plánuje rozšíriť výrobu nábytku na Slovensku. Požaduje však garancie na uzavretie dlhodobej zmluvy so štátnym podnikom Lesy SR, a to na dodávky 150-tisíc kubických metrov drevnej suroviny ročne počas desiatich rokov.
V stanovisku Protimonopolného úradu (PMÚ), ktorým sa zaoberala pondelková Porada ekonomických ministrov (PEM), sa uvádza, že navrhovaná garancia dodávok vytvára výhodnejšie podmienky pre jedného podnikateľa. Podľa PMÚ by to bol neštandardný vstup štátu do komerčných vzťahov jednotlivých firiem. Mohlo by to vytvoriť precedens, na základe ktorého aj ďalšie podniky budú požadovať obdobné garancie.
"Už sme návrh memoranda na porade ekonomických ministrov prerokúvali. Ministerstvo hospodárstva ho odporúčalo schváliť a ministerstvo pôdohospodárstva nie. Prerušili sme rokovanie a požiadali sme o stanovisko PMÚ. Ten tvrdí, že zmluva, ktorá by garantovala také veľké objemy dreva, by mohla narušiť konkurenčné prostredie. Zobrali sme na vedomie toto stanovisko, ale je na predkladateľovi, ktorým je ministerstvo hospodárstva, či tento bod predloží na rokovanie PEM alebo nie," vysvetlil minister financií Ivan Mikloš.
Swedwood Slovakia v závodoch v Závažnej Porube, Trnave a Malackách vyrába nábytok z masívneho smrekového dreva a z drevotrieskových dosiek za vyše 6,6 miliardy korún ročne. Takmer v plnom rozsahu ho exportuje do celosvetovej siete IKEA. Nový piliarsky závod na výrobu smrekového reziva za 290 miliónov korún plánuje firma vybudovať v oblasti Kysúc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 22:22