StoryEditor

Malé banské firmy kvôli komoditám neprežijú

08.08.2006, 00:00
Fúziová horúčka zasiahla už aj banský sektor. V prípade, že to bude pokračovať ďalej, na svoje si prídu najmä akcionári menších banských firiem. No v prípade, že tento komoditný boom bude pokračovať, banské giganty budú čeliť nemalým problémom pri otváraní ďalších baní potrebných na udržanie rastu. Rozvoj ložísk by mohol trvať celé roky, čo by firmy vystavilo riziku strát pri prípadnom prepade cien komodít ešte predtým, než ťažbu z novej bane spustia. Šancu dávajú akvizície menších konkurentov.

Fúziová horúčka zasiahla už aj banský sektor. V prípade, že to bude pokračovať ďalej, na svoje si prídu najmä akcionári menších banských firiem.
Ako uviedol denník Wall Street Journal, vysoký dopyt ťahaný najmä Čínou vyhnal ceny komodít nahor a s nimi aj ceny akcií najväčších spoločností ako austrálske Rio Tinto a BHP Billiton. Napríklad Rio Tinto zvýšil zisk za prvých šesť mesiacov medziročne až o 75 percent na rekordných 3,8 miliardy dolárov (približne 113 miliárd Sk). BHP zverejní podľa agentúry Bloomberg svoje výsledky 23. augusta. Problémy firme momentálne nerobí ani včera začatý štrajk za mzdové požiadavky v najväčšej medenej bani na svete Escondida v Čile, ktorú vlastní spoločne s BHP Billiton. Tá sa podľa Bloombergu podieľa na ziskoch oboch firiem približne pätinou. Firmy môžu počas štrajku využívať zásoby, problémy by nastali až vtedy, keby štrajk trval príliš dlho.

Akvizícia ako menšie riziko
No v prípade, že tento komoditný boom bude pokračovať, banské giganty budú čeliť nemalým problémom pri otváraní ďalších baní potrebných na udržanie rastu. Rastú najmä pracovné náklady v dôsledku nedostatku pracovných síl. Okrem toho sa zvyšuje aj riziko podnikania v krajinách ako Kongo alebo Mongolsko, kde sú početné veľké ložiská základných a drahých kovov. Rozvoj týchto ložísk by trval celé roky, čo by firmy vystavilo riziku strát pri prípadnom prepade cien komodít ešte predtým, než ťažbu z novej bane spustia.
Šancu dávajú akvizície menších konkurentov. Tie umožňujú veľkým firmám získať pod svoju kontrolu lukratívne produkčné aktíva už teraz, keď sú ceny komodít vysoké. Navyše, v súčasnosti dosahujú príjmy banských gigantov také hodnoty, že nemajú problém v krátkom čase vykompenzovať akúkoľvek akvizíciu, mnohé už do roka. To im dáva možnosť vyhnúť sa problému, ak neskôr ceny komodít klesnú. "Momentálne sú ceny skvelé, no nie som si istý, ako dlho vydržia," povedal pre Wall Street Journal analytik zo spoločnosti Citigroup Alan Heap. Z viacerých pohľadov je kúpa menšej firmy menej riskantná než ktorákoľvek z ďalších alternatív. Na svoje si potom prídu aj akcionári preberaných podnikov, pretože veľké koncerny veľmi často ich akcie vyženú hore.

Fúziové rekordy sa nekončia
Už minulý rok bol úspešný. Podľa audítorskej firmy PricewaterhouseCoopers sa v roku 2005 uskutočnilo v banskom sektore 85 fúzií celkovo za 7,4 miliardy dolárov. V roku 2004 to bolo 49 fúzií za 5,6 miliardy dolárov. A ďalší rast sa očakáva tento rok, keďže záujem získať menšie firmy prejavilo viacero veľkých hráčov, medzi nimi americké Phelps Dodge, XStrata, spomínané Rio Tinto a BHP Billiton. V ich zornom poli je viacero britských a austrálskych firiem v oblasti ťažby medi, ale aj zinku, zirkónu či titánu. Prevzatiu však nemusia podľa Heapa uniknúť ani väčší konkurenti, medzi nimi jeden z najväčších banských koncernov Anglo American. Podnik má však veľa nejadrových aktivít ako papierenský a baliarenský biznis. Ak sa však týchto aktivít zbaví, je aj podľa ďalších analytikov ideálnym na prevzatie.

Akvizície zasiahnu najviac Britov a Austráliu
(Odhad kupcov a kupovaných firiem spoločnosťou Citigroup)
Kupujúce firmy
-- Rio Tinto, Austrália
-- XStrata, USA
-- Newmont Mining, USA
-- BHP Billiton, Austrália
-- Aluminum Corporation, Čína

Kupované firmy
-- Anglo American, Veľká Británia
-- Alumina, Austrália
-- Freeport McMoRan, USA
-- Iluka Resources, Austrália
-- Vedanta, Veľká Británia
-- Lonmin, Veľká Británia
-- Peter Hambro Mining, Veľká Británia
(zdroj: WSJ)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 03:59