StoryEditor

Lososovité ryby nahrádzajú chovy kaprov

02.01.2006, 23:00
Najväčší rybársky podnik v Českej republike Rybářství Třeboň nedávno prekvapil svojimi novými plánmi. Časť produkcie kaprov chce nahradiť chovom vedľajších druhov rýb, napríklad zubáčmi, lieňmi, šťukami a mrenami. Na Slovensku, ktoré v stredoeurópskom regióne nepatrí k veľkým hráčom v tomto biznise, je situácia odlišná.
Najväčší rybársky podnik v Českej republike Rybářství Třeboň nedávno prekvapil svojimi novými plánmi. Časť produkcie kaprov chce nahradiť chovom vedľajších druhov rýb, napríklad zubáčmi, lieňmi, šťukami a mrenami. Dôvodom je klesajúca ziskovosť chovu kaprov, ktoré tvoria 95 percent celkovej produkcie spoločnosti. Zatiaľ čo cena kilogramu najznámejšej sladkovodnej ryby sa v obchode pohybuje medzi 60 až 70 českými korunami, kilogram zubáča môže vyjsť až na 300 korún.
Na Slovensku, ktoré v stredoeurópskom regióne nepatrí k veľkým hráčom v tomto biznise, je situácia odlišná. Kapry patria síce v našich rybníkoch k najpočetnejšie zastúpeným druhom, ale pomerne rozšírený je aj chov iných druhov rýb. Podľa vedúceho výroby Slovenského rybárskeho zväzu zo Žiliny Jána Kohúta sa v celkovej produkcii nemôžeme s Českou republikou porovnávať. Dôvodom je najmä omnoho nižšia rozloha rybníkov a iných vodných plôch vhodných na intenzívny chov. Omnoho bohatšia je však druhová skladba rýb.
Samotný zväz chová až 20 rôznych druhov, ktoré však nie sú prioritne určené pre obchodnú sieť. Väčšina z nich sa používa ako násady na zarybňovanie vodných plôch. "V tomto roku sme predali 50 ton rýb, predovšetkým kaprov, ale aj tolstolobikov a pstruhov dúhových," tvrdí Kohút, podľa ktorého je o vedľajšie druhy rýb na trhu záujem. Na intenzívnejšie rozšírenie ich výroby však nemajú vhodné podmienky, pretože sa špecializujú hlavne na násadové ryby.
Na Slovensku je zaregistrovaných takmer 60 chovateľov. V kategórii lososovitých rýb je najväčším producentom spoločnosť Slovryb z Príboviec. Ročne ich vyprodukuje asi 500 ton. Okrem domáceho trhu zásobuje predovšetkým Maďarsko, Poľsko, Českú republiku a Nemecko. Ďalšia firma, Rybárstvo Požehy, ročne odchová a spracuje vo vlastnom zariadení okolo 100 ton lososovitých rýb. Firma Dona z Veľkého Revištia obhospodaruje 17 rybníkov, z ktorých v tomto roku vylovili 200 ton rýb. Podľa vedúceho výroby Martina Vaľa prevládal kapor, avšak pomerne silné zastúpenie majú aj zubáče, sumce, tolstolobiky a amury. Asi 60 percent z nich skončí v zahraničí kvôli nízkej spotrebe a vyššej cene, než je ochotný slovenský zákazník akceptovať. Na ich miesto sa tlačia ryby z Poľska a Turecka.
Podľa chovateľov sú však domáce ryby neporovnateľne zdravšie a kvalitnejšie, pretože väčšiu časť prírastku dosahujú prirodzene. Aj z týchto dôvodov väčšinu z nich výraznejšie nepoškodila ani kampaň Greenpeace, ktorá v rybách kúpených v obchodných reťazcoch zistila prítomnosť nebezpečných ftalátov.
Podľa Zelenej správy rezortu pôdohospodárstva je na Slovensku pomerne rozvinutý chov lososovitých rýb. Prevláda najmä pstruh dúhový, ktorému sa darí v čistých horských vodách. Produkcia lososovitých rýb zhruba zodpovedá dopytu na trhu. Vo výrobe nížinných druhov, medzi ktoré patria najmä kapry, tolstolobiky, karasy, amury, šťuky, sumce a zubáče, je už situácia horšia. Na zhruba 1 300 hektároch rybníkov dochovajú producenti približne 500 ton takýchto rýb. Dopyt spotrebiteľov má stúpajúci trend a takmer dvojnásobne prevyšuje domácu ponuku, ktorú nahrádzajú dovozy zo zahraničia.

Vývoj produkcia rýb na Slovensku  (tony)
Rok Množstvo
2002

715

2003

783

2004

840

2005*

1 000

*odhad
Celková rozloha rybníkov na Slovensku Asi 1 300 hektárov
Celková rozloha rybníkov v ČR Asi 7 000 hektárov
Zdroj:  MP SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:40