StoryEditor

Energetici chcú lacnejšiu elektrinu

07.02.2007, 23:00
Pracovníci elektrárenského priemyslu v Maďarsku varujú, že môžu obnoviť štrajk, ak nebudú mať v budúcnosti naďalej právo na zvýhodnené ceny za elektrickú energiu.

Pracovníci elektrárenského priemyslu v Maďarsku varujú, že môžu obnoviť štrajk, ak nebudú mať v budúcnosti naďalej právo na zvýhodnené ceny za elektrickú energiu. Ich odborárski zástupcovia včera opäť rokovali s predstaviteľmi ministerstva hospodárstva a dopravy o kompromise. Bez nej chcú elektroenergetici už dnes znova vstúpiť do štrajku, ktorý by mal trvať osem hodín a od pondelka by pokračoval nepretržite.
Ministerstvo navrhuje, aby do otvorenia elektrárenského trhu začiatkom leta pracovníci sektora platili nízke tarify. Neskôr by im mal zákon zabezpečiť možnosť využívania zľavy na elektrinu. "Štrajk nepovažujeme za najlepšie riešenie," uviedol štátny tajomník rezortu hospodárstva Ábel Garamhegyi.
Do utorňajšieho ranného dvojhodinového výstražného štrajku sa v Maďarsku zapojilo podľa predsedu štrajkového výboru elektrárov Rezsőa Gála všetkých dvadsaťtisíc pracovníkov elektrární. Protestnú akciu však nepocítili obyvatelia.
Spoločnosť Magyar Villamos M#251#vek (MVM) vyčíslila straty z nevyrobenej elektriny vo výške štyroch miliónov forintov, v prepočte 550-tisíc korún. V prvý deň štrajku klesla produkcia elektrární o 200 MW, neskôr by sa mala znížiť, ak bude štrajk pokračovať, o 400 až 600 MW.
Zamestnanci elektrární, ako aj 45-tisíc dôchodcov, platili do konca januára iba 13,80 forinta (1,90 koruny) za jednu kWh elektriny. Zo základnej ceny to bolo 37 percent. Od februára po zvýšení ceny elektriny pre obyvateľstvo o 4,6 percenta na 38,53 forinta za kWh zľavnená suma dosahuje 14,52 forinta. Vlani v lete pritom elektrina pre obyvateľstvo už zdražela o 14,5 percenta.
Nedávno plánovaný štrajk autobusových spoločností Volán odpadol na poslednú chvíľu po dohode o zvýšení miezd zamestnancov v rozsahu 5 - 8 percent. Železničiari zas odvolali vlastný štrajk, keď sa s vládou dohodli ďalej rokovať o osude železničiarskych zdravotníckych zariadení, ktoré majú byť zatvorené v rámci úsporných opatrení vlády. Stále však platí na 21. februára vyhlásený dvojhodinový výstražný štrajk zamestnancov verejnej sféry, v ktorej pracuje 800-tisíc ľudí (pätina oficiálne zamestnaných v krajine). Aj im ide o vyšší rast miezd ako navrhuje vláda, ktorá pôvodne hovorila o zmrazení platov vo verejnom sektore.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 09:55