StoryEditor

Skupina J&T vstúpila do 1. garantovanej

23.05.2006, 00:00

Spoločnosti, za ktorými sú klienti finančnej skupiny J&T, získali minoritný podiel v spoločnosti 1. garantovaná. Skupina J&T sa stala najväčším akcionárom 1. garantovanej s podielom päť až desať percent, informoval včera hovorca J&T Maroš Sýkora. J&T ešte predvčerom tvrdila, že podobný krok neplánuje.

Lukratívna akvizícia
Vstupom do 1. garantovanej si J&T zabezpečilo nepriamu kontrolu nad lyžiarskym strediskom Jasná Nízke Tatry, Nováckymi chemickými závodmi, filmovými štúdiami Koliba a nad prešovskými Solivarmi. "1. garantovaná ovláda jedinečné portfólio spoločností. Tie sú však podkapitalizované, čo limituje možnosti ich rozvoja," uviedol Sýkora. Podľa neho pritom ide o spoločnosti s obrovským potenciálom rastu.
Spoločnosť 1. garantovaná hľadala investora pre vstup do spoločnosti od minuloročného riadneho valného zhromaždenia. Podľa informácií HN jej predstavitelia rokovali s rôznymi investormi. Napríklad aj so zástupcami rakúskych fondov rizikového kapitálu zo skupiny VCH a tiež s českou spoločnosťou Reform Kapital.

O akcie bol záujem
"Na minuloročnom valnom zhromaždení nás akcionári zaviazali hľadať nového akcionára. Výrazné zlepšenie situácie v 1. garantovanej vygenerovalo záujem viacerých potenciálnych strategických partnerov a zlepšilo našu počiatočnú vyjednávaciu pozíciu," povedal podpredseda Predstavenstva 1. garantovanej Ľubomír Gašpar.
Podľa neho peniaze, ktoré za predaj akcií 1. garantovaná získa, by mali pomôcť "ubrániť sa atakom zo strany rôznych záujmových podnikateľských skupín, ktorých cieľom je dostať našu spoločnosť do situácie, keď by bola nútená predávať aktíva pod tlakom, a teda za nevýhodných podmienok".

Prepojenie s 1. dôchodkovou
So spoločnosťou 1. garantovaná je personálne a majetkovo prepojená aj spoločnosť 1. dôchodková, na ktorú Krajský súd v Bratislave vyhlásil pred viac ako rokom konkurz. Spoločnosť 1. garantovaná sa prihlásila k záväzkom 1. dôchodkovej, ktorá v minulosti predávala akcie 1. garantovanej a zaväzovala sa kupcom akcií, že ich po istom čase odkúpi späť. Nedialo sa tak, za čo predstaviteľov 1. dôchodkovej uväznili. 1. garantovaná má asi 35-tisíc akcionárov.
Na konci roku 2002, keď kulminovali kauzy s nebankovými subjektmi, spoločnosť pod tlakom akcionárov 1. garantovanej na vyplatenie akcií zaregistrovala akcie na burze. Majitelia pôvodných akcií mohli získať nové akcie výmenou za svoje neverejne obchodovateľné. Na základe trestných oznámení akcionárov sa v roku 2004 dostali predseda predstavenstva Robert Lauko a člen predstavenstva Andrej Kolár do vyšetrovacej väzby. Z väzby boli prepustení zhruba po roku, na začiatku roka 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:02