StoryEditor

Kellner kúpi akcie ruskej poisťovne

19.04.2007, 00:00
Česká finančná skupina PPF podnikateľa Petra Kellnera chce kúpiť 40 percent akcií najväčšej ruskej poisťovne Ingosstrach. Akcie jej má predať ruský biznismen Alexander Mamut.

Česká finančná skupina PPF podnikateľa Petra Kellnera chce kúpiť 40 percent akcií najväčšej ruskej poisťovne Ingosstrach. Akcie jej má predať ruský biznismen Alexander Mamut. Denník Vedomosti tvrdí, že známi hlavného akcionára poisťovne Olega Deripasku hovoria o tom, že nie je spokojný so svojím novým partnerom.

Nakupujú cez Cyprus
PPF zrejme nekúpi akcie poisťovne priamo, ale cez firmu Durbe Limited. Tejto spoločnosti registrovanej na Cypre už ruský Federálny protimonopolný úrad povolil kúpiť tri spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré vlastnia 38 percent akcií Ingosstrachu. Vedúca riadenia kontroly a dohľadu nad trhom finančných služieb protimonopolného úradu Julia Bondarevová prezradila, že konečnými beneficiármi Durbe Limited sú štyri fyzické osoby z Česka. Ich mená nepovedala.
Väčšinu, asi 60 percent, akcií Ingosstrachu kontroluje Deripaska, predseda predstavenstva firmy Bazovyj element. Deripaska osobne kontroluje 10 percent. Mamut sa pozná s Deripaskom od konca 90. rokov. Obaja sa priatelili s rodinou prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina.

Dávni známi
Mamut sa stal Deripaskovym partnerom v poisťovacom biznise v roku 2002. Bolo to po tom, čo sa rozdelili aktíva podnikateľa Andreja Andrejeva. Vtedy Mamut získal 27 percent akcií Ingosstrachu a neskôr svoj podiel zvýšil na 40 percent. Pohľady partnerov na rozvoj spoločnosti nie sú úplne totožné a aktivity Mamuta nemajú dobrý ohlas v manažmente, vysvetlil ruský podnikateľ, ktorý sa pozná s obidvomi majiteľmi poisťovne.
Iné zdroje však tvrdia, že kupujúcim podielu Mamuta by mali byť podniky blízke Deripaskovi. Podľa dôverných informácií partneri o tejto možnosti skutočne diskutovali, ale Mamut chcel o 100 miliónov dolárov viac, ako mu ponúkal Deripaska. Mamut sa preto dohodol s Kellnerovou PPF, ktorá je v Rusku vlastníkom Home Creditu a Finance Banky.

Home Credit na predaj
Kellner má získať peniaze na prienik na ruský poisťovací trh predajom akcií podniku, ktorý vlastní Home Credit a Českú pojišťovnu. Mamutovi má za predkupné právo zaplatiť 100 miliónov dolárov. Predkupné právo Kellnerovi zaručí ročnú exkluzivitu, potom má za akcie zaplatiť ďalších 600 miliónov dolárov.
Poisťovňa Ingosstrach vznikla v roku 1947 a je jedným z najznámejších a najstarších poisťovacích domov v Rusku. Podľa ruského dohľadu nad poisťovníctvom vlani na poistnom vybrala 30,5 miliardy rubľov a vyplatila 14,3-miliardové plnenie. Jej zisk bol podľa ruských účtovných štandardov 1,9 miliardy rubľov.

01 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švehlova víťazná rozlúčka 02 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bondru čaká operácia kolena
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 13:21