StoryEditor

Autorské práva neplatia

13.06.2007, 00:00
Vydavateľstvá na Slovensku sa rozhodli bojovať proti zneužívaniu autorských práv v oblasti tlače. Napriek tomu, že existuje legálna možnosť získať od vydavateľov súhlas s ďalším používaním autorských článkov jednotlivých novín a časopisov, nie všetky firmy poskytujúce služby monitoringu médií ju využívajú.

Vydavateľstvá na Slovensku sa rozhodli bojovať proti zneužívaniu autorských práv v oblasti tlače. Napriek tomu, že existuje legálna možnosť získať od vydavateľov súhlas s ďalším používaním autorských článkov jednotlivých novín a časopisov, nie všetky firmy poskytujúce služby monitoringu médií ju využívajú.
Niektoré z monitorovacích agentúr, ktoré sa živia predajom rešerší, monitoringu tlače a mediálnych analýz, totiž svoje produkty predávajú bez zmluvného súhlasu ich vydavateľov. Monitoring médií šíria podľa vydavateľov podobne ako poslucháči, ktorí si napaľujú nelegálne cédečká bezplatne, vďaka čomu dochádza k deformáciám na trhu.
Platiaci sú v nevýhode
Do nevýhody sa pri predaji svojich produktov tak dostávajú firmy, ktoré za monitoring vydavateľom odvádzajú poplatky, pretože ich cena za poskytovanie monitorovacích služieb je zaťažená nákladmi súvisiacimi s platbami vydavateľom.
Ako sa na celú vec pozerajú platiace monitorovacie spoločnosti sme sa opýtali zástupcu jednej z nich. "Je to pre nás zložitá situácia, pretože to pre nás znamená poskytovanie služby s vyššími nákladmi ako má naša konkurencia. Na druhej strane vieme, že poskytujeme služby s vyššou kvalitou a subjektom, ktoré za využívanie diel chránených autorskými právami neplatia, sa táto stratégia dlhodobo nevyplatí,"
tvrdí Petr Herian z monitorovacej spoločnosti Newton IT.
Medzera v zákone
Iný je názor monitorovacích spoločností Storin a Slovakia Online, ktoré tvrdia, že na ich podnikateľskú činnosť im dal súhlas štát a nepotrebujú na ňu súhlas vydavateľov. "Poskytujeme iné služby ako monitorovacie spoločnosti, ktoré majú k dispozícii plné znenie jednotlivých vydaní týchto médií v elektronickej podobe. A pracujeme v súlade s platnou právnou legislatívou," uvádza pre HN konateľ spoločnosti Storin Vladimír Bartko. "Všetko, čo robíme, je v súlade so zákonom," pridáva sa aj výkonný riaditeľ Slovakia Online Marcel Schwarz.
Obe z agentúr pritom využívajú medzeru v autorskom zákone, vďaka ktorej sa autorská ochrana nevzťahuje na informácie o aktuálnom dianí v spoločnosti a denné správy.
Nič to však nemení na veci, že pri svojom podnikaní sú znevýhodnené práve platiace monitorovacie agentúry a vydavatelia, ktorí prichádzajú o časť svojich tržieb. "Napriek tomu, že súperíme s dumpingovými cenami, snažíme sa, aby sme pri našej cenotvorbe postupovali zodpovedne s ohľadom na hodnotu ponúkaných produktov a ich zdrojov. Logickým dôsledkom situácie, ktorá na slovenskom trhu je, že spoločnosti podnikajúce v súlade so zákonom prichádzajú o časť svojich ziskov," dodáva spolumajiteľ agentúry Newton IT Petr Herian.
Pripravujú novelu
To by sa však malo už čoskoro zmeniť. "Rezort kultúry si daný problém uvedomuje a chce ho riešiť v rámci novely autorského zákona, ktorou sa bude zaoberať v septembri tohto roka," povedala pre HN Soňa Čermáková z tlačového referátu ministerstva kultúry.
Zmluvy s neplatiacimi monitorovacími spoločnosťami však prehodnotia aj niektoré štátne inštitúcie. "Pozveme si riaditeľa spoločnosti Storin na rokovanie, aby nám celú záležitosť vysvetlil. Storin ponúka svoj produkt na trhu a vždy sme boli uistení, že neexistujú žiadne právne komplikácie na prevádzku jeho činnosti. Ak sa právne preukáže, že porušuje zákon, Kancelária prezidenta Slovenskej republiky je pripravená konať," informoval riaditeľ jej odboru komunikácie Marián Bednár. A podobne sa chystá postupovať aj ministerstvo životného prostredia. "Zatiaľ nám nikto nepredložil relevantnú právnu analýzu alebo súdne rozhodnutie, podľa ktorého nie je možné zverejnený článok monitorovať, ako aj to že spoločnosť Storin to robí neoprávnene. V prípade, že budeme mať takýto rozbor alebo rozhodnutie, budeme sa ním riadiť," povedal jeho hovorca Peter Višváder.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:05