StoryEditor

The Times: Galileo zmení náš život

22.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Dá vám vedieť, či je v blízkosti váš priateľ, bude vás varovať pred lejakom alebo zabezpečí, aby ste autom nenarazili do iného vozidla. Satelitný navigačný systém Galileo za niekoľko miliárd eur, ktorý sa má tento rok vypustiť do vesmíru, spôsobí revolúciu v možnostiach mobilných telefónov.

Dá vám vedieť, či je v blízkosti váš priateľ, bude vás varovať pred lejakom alebo zabezpečí, aby ste autom nenarazili do iného vozidla. Satelitný navigačný systém Galileo za niekoľko miliárd eur, ktorý sa má tento rok vypustiť do vesmíru, spôsobí revolúciu v možnostiach mobilných telefónov. Píšu o tom britské noviny The Times.
Vedci predpovedajú, že táto technológia Európskej únie a jej vesmírnej agentúry bude mať rovnako veľký vplyv na život ľudí, ako majú počítače alebo internet. Mobily, ktoré budú napojené na satelit prostredníctvom čipu, budú schopné zistiť mnoho údajov. Táto technológia nezmení iba mobilné telefóny. Automobily sa budú môcť vybaviť navigačným systémom na určovanie polohy alebo vyhľadanie najkratšej cesty. Zabezpečí to 30 satelitov, ktoré budú rozmiestnené 24-tisíc kilometrov nad Zemou.
Napriek tomu, že so systémom Galileo sú spojené značné očakávania, sú okolo neho aj spory. Kritici tvrdia, že nie je potrebný. Jeden britský činiteľ ho označil dokonca za "spoločnú poľnohospodársku politiku v nebi". Náklady sú astronomické. Projekt zhltol za desať rokov 1,1 miliardy eur. Ďalšiu miliardu si vyžiada v rokoch 2007 až 2010. Zvyšok peňazí poskytne konzorcium súkromných spoločností. Vydajú ich po tom, keď sa v nasledujúcich dvanástich mesiacoch formálne podpíšu dohody. Množstvo výhod, ktoré bude spojené so systémom, budú mať používatelia v zásade bezplatne. Tvorcovia projektu sú presvedčení, že značná časť nákladov sa vráti z poplatkov, ktoré uhradia spoločnosti a vládne úrady.
Európska únia považuje systém Galileo za ekonomicky životaschopný. Predpokladá, že do roku 2020 by mohol trh s ním spojený dosiahnuť 200 miliárd eur. Tento predpoklad vychádza zo správy, ktorú si v roku 2001 Európska únia objednala od spoločnosti PriceWaterhouseCoopers.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:49