StoryEditor

Ovládne Gazprom plynovod z Iránu?

24.01.2006, 23:00

Ruský plynárenský gigant Gazprom nenecháva nič na náhodu a po ovládnutí viacerých energetických odvetví v Rusku systematicky pracuje na prevzatí kľúčových transportných sietí v bývalých krajinách ZSSR.
Najnovšie môže skomplikovať situáciu všetkým štátom okolo Ruska malé Arménsko. Podľa internetovej stránky MosNews, odvolávajúcej sa na informácie ruského denníka Kommersant, Arménsko je pripravené predať Gazpromu 45 percent zo svojho podielu v iránsko-arménskom plynovode výmenou za lacné dodávky zemného plynu. Plynovod je momentálne vo výstavbe a jeho spustenie sa očakáva koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho roka.
Už koncom decembra sa Gazprom po rokoch úsilia dohodol s bieloruským plynárenským podnikom Beltransgaz na prevzatí kontroly nad bieloruskou sekciou plynovodu Jamal, ktorým sa do západnej Európy transportuje okolo 10 percent ruského plynu. Gazprom sa tak zbavil jedného "tranzitného problému". Napriek priateľským vzťahom totiž bieloruský prezident Alexander Lukašenko roky nesúhlasil s predajom časti hlavnej plynovodnej siete ruskej firme. Potom, čo sa to Gazpromu podarilo, experti Minska varovali, že predajom plynovodných sietí prakticky odovzdávajú kontrolu nad väčšinou ekonomiky Gazpromu. V polovici januára potom získal Gazprom podľa agentúry ITAR-TASS kontrolu aj nad sieťami v Podnestersku, separatistickom regióne Moldavska s ruskojazyčným obyvateľstvom.
To isté už pred časom zvažovalo aj Gruzínsko. Ako denníku Vedomosti povedal ešte začiatkom januára gruzínsky minister energetiky Nika Gilauri, Tbilisi nevylučuje odovzdanie správy nad sieťou gruzínskych plynovodov Gazpromu pod podmienkou, že firma štátu zabezpečí výhodné ceny plynu na najbližších 25 rokov. V súčasnosti sa však situácia skomplikovala, keď nedeľňajší výbuch na dvoch plynovodoch na juhu Ruska odstavil Gruzíncov od dodávok ruského plynu a prerušil aj dodávky elektriny. Rokovania na túto tému tak budú pre Gazprom náročnejšie.
Iránsko-arménsky plynovod je však zvlášť kritická trasa. Ak Gazprom prevezme kontrolu nad týmto plynovodom, bude Rusko schopné kontrolovať tranzit iránskeho zemného plynu do Gruzínska, na Ukrajinu a ďalej do Európy. Pritom práve plynovod z Iránu sa považuje za alternatívnu trasu proti dodávkam zemného plynu z Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:05