StoryEditor

Prešov sa musí konečne rozhodnúť

16.12.2004, 23:00

Prešovská samospráva stále nerozhodla o lokalite na výstavbu priemyselného parku. Ste poslancom mestského zastupiteľstva a na tento problém pravidelne upozorňujete. V čom vidíte príčiny?
-- Podľa môjho názoru tu ide o dva druhy problémov -- vonkajší a vnútorný. Na ten vonkajší mesto v zásade nemá vplyv. Investori prichádzajú na Slovensko od západu na východ, čo nemôžeme ovplyvniť. Vnútorný problém spočíva v duálnosti navrhovaných lokalít. Prešov v rokoch 1998 až 2002 uvažoval o výstavbe priemyselného parku v Grófskom. Po voľbách v roku 2002 vznikol nový návrh, aby to bola Lominová. Keďže na dvoch stoličkách sa sedieť nedá a navyše chýbajú financie, koalícia SDĽ -- HZDS a KDH sa sporí o lokalitu a nie je schopná pokročiť ďalej. Mesto tak dnes nemá pripravené plochy s technickou infraštruktúrou ani haly v tzv. hnedých zónach.

Naozaj je príčinou len neschopnosť poslancov dohodnúť sa?
-- Kardinálnym problémom je, že Prešov chcel začať budovať priemyselný park podľa príslušného zákona, podľa ktorého donedávna potrebovalo dvoch, dnes aspoň jedného strategického investora. Napríklad v Grófskom sa počíta s investíciami 220 až 250 miliónov korún. Ak by mesto malo strategického investora, muselo by vykryť desať percent z tejto sumy. Keďže ho nemá, na výkup pozemkov by muselo dať sto percent.

Takže hlavným problémom je, že mesto nemá peniaze na výkup pozemkov?
-- Ak sa na to pozrieme technokraticky, potom to môžeme naozaj považovať za problém. Vyrovnanie pozemkov si totiž bude vyžadovať väčší časový priestor. Myslím si však, že v tomto prípade ide o iný problém. Je potrebné rozhodnúť sa pre jednu z lokalít a začať konečne konať. V oboch lokalitách sú väčšinoví vlastníci, ktorí vlastnia niekoľko hektárov. Malo by sa začať s výkupom u nich. Je to malá snehová guľa, ktorá sa ďalej bude nabaľovať. Výkup pozemkov sa totiž zatiaľ javí ako takmer neriešiteľný problém, keďže vlastníci pôdy zväčša požadujú podstatne vyššiu sumu, než za akú ich mesto chce a môže odkúpiť.

Nehrozí Prešovu, že ho takto predbehnú iné mestá, ktoré sú na investorov lepšie pripravené?
-- Spor Grófske verzus Lominová je spor druhoradý. Naozaj nás predbiehajú iné areály, či už v Kechneci alebo v priemyselných zónach v Košiciach. Preto na rokovaniach mestského zastupiteľstva neustále žiadam, aby mesto spoločne s prešovským vyšším územným celkom vyvinuli väčší tlak na už schválený strategický priemyselný park v okolí obce Lemešany, ktorý by mal slúžiť pre obidva kraje. Stále je síce nedoriešená jeho ochrana z hľadiska povodní a časť územia je blokovaná elektrorozvodmi vysokého napätia, ale to všetko sú technické záležitosti, ktoré sa dajú vyriešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:53