StoryEditor

Boeing stavia na indický trh

30.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký Boeing odhaduje, že dopyt po dopravných lietadlách v Indii v budúcich rokoch prudko stúpne. Firma teraz uzatvorila kontrakt na predaj desiatich lietadiel indickému prepravcovi Air Sahara. Ten už zadal pevnú objednávku na lietadlá 737-800, ktorej hodnota podľa katalógových cien dosahuje zhruba 700 miliónov dolárov, v prepočte vyše 20 miliárd korún.
Boeing začne lietadlá dodávať v polovici roku 2009. Air Sahara patrí k najväčším súkromným leteckým dopravcom v Indii a po neúspešnom zlúčení s konkurentom Jet Airways sa snaží o maximálnu expanziu.
Dostupnosť nízkonákladovej leteckej dopravy spolu s rastúcimi príjmami strednej vrstvy a solídnym vzostupom indickej ekonomiky spôsobili, že letecká doprava v Indii zažíva nebývalý rozmach. Preprava osôb rastie tempom zhruba 25 percent ročne, čo zvyšuje dopyt po nových lietadlách.
Boeing na základe najnovších poznatkov zdvojnásobil odhadovaný počet lietadiel, ktoré bude India v nadchádzajúcich rokoch potrebovať. V budúcich dvadsiatich rokoch by tak India mohla podľa výrobcu nakúpiť až 856 lietadiel, ktorých hodnota by mohla presiahnuť 72 miliárd dolárov. Spoločnosť pritom ešte vlani predpovedala, že India bude v uvedenom horizonte potrebovať len niečo vyše štyristo lietadiel v hodnote asi 35 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:43