StoryEditor

Gazprom avizuje menej plynu

01.01.2006, 23:00
Rusko splnilo svoju hrozbu a odpojilo včera Ukrajinu od dodávok zemného plynu. Kríza vo vzťahoch Ruska a Ukrajiny by mohla ohroziť aj dodávky do Európy, kam prúdi z Ruska až štvrtina z celkových potrieb zemného plynu. Gazprom síce uviedol, že týmto štátom dodáva dohodnutých 360 miliónov m3 denne bez zmeny, pokles tlaku plynu v systéme začali pociťovať aj ďalšie štáty, medzi nimi Slovensko a Poľsko.

Rusko splnilo svoju hrozbu a odpojilo včera Ukrajinu od dodávok zemného plynu. Ešte v sobotu sa zdalo, že k tomu nedôjde, keď ruský prezident Vladimir Putin ponúkol Kyjevu dodávky plynu za staré ceny (50 USD/1000 m3) počas prvých troch mesiacov s tým, že Kyjev do konca roka 2005 podpíše s Gazpromom dohodu o zvýšení ceny na európsku úroveň 230 USD/1000 m3 od apríla 2006.
K podpisu však nedošlo, aj keď ukrajinská firma Naftogaz podľa agentúry Interfax informovala, že asi hodinu pred polnocou poslala Gazpromu oznámenie o prijatí podmienok. Gazprom však upozornil, že Naftogaz v skutočnosti súhlasil len s podmienkami za 1. štvrťrok, čo znamenalo staré ceny, a o ďalšom vývoji chcel opäť rokovať. S tým Rusi nesúhlasia a trvajú na podpise dohody na celý rok.
Výsledkom je zastavenie dodávok na Ukrajinu - 120 miliónov kubíkov denne.
Gazprom, ktorý má monopol na export ruského plynu, chce zjavne zabrániť i tomu, aby Ukrajina získala aspoň čiastočnú náhradu niekde inde, napríklad v Turkmenistane. Tamojšia surovina totiž musí ísť cez ruské územie a Gazprom už uviedol, že tranzit nie je možný, pretože chýba prepravná kapacita.
Ukrajinskí podnikatelia preto bijú na poplach. Andrej Fedosejev, predseda Zväzu obchodníkov s kovmi, sa nazdáva, že zvýšenie cien plynu na západoeurópsku úroveň by negatívne ovplyvnilo aj záujem európskych uchádzačov o ukrajinské oceliarne, s ktorých privatizáciou sa počítalo v tomto roku. Vlani získala veľký ukrajinský kombinát Krivorožstaľ britsko-indická skupina Mittal, teraz majú nasledovať ďalšie.
Kríza vo vzťahoch Ruska a Ukrajiny môže ohroziť aj dodávky do Európy, kam prúdi z Ruska až štvrtina z celkových potrieb zemného plynu. Gazprom síce uviedol, že týmto štátom dodáva dohodnutých 360 miliónov m3 denne bez zmeny, pokles tlaku plynu v potrubiach však začali pociťovať aj ďalšie štáty, medzi nimi Slovensko a Poľsko. Podľa analytikov by Ukrajina mohla začať odčerpávať plyn určený pre tieto štáty, aj keď včera predstaviteľ Naftogazu ešte uviedol, že na január majú zemného plynu dosť. Okolo obeda však firma už potvrdila zastavenie plynu z ruskej strany a ihneď nato varovala, že to môže zasiahnuť Európu. Ukrajina si totiž nárokuje 15 percent z prepravovaného plynu ako náhradu za tranzitný poplatok.
Západné plynárenské koncerny pôvodne upokojovali, že zatiaľ majú zásoby, riziko možného odčerpávania plynu Ukrajinou však pripúšťa aj Gazprom. Ako uviedla agentúra AP, tesne pred vypršaním rozhovorov s Ukrajinou Gazprom poslal talianskej spoločnosti Eni informáciu, že v prípade odstavenia Ukrajiny od plynu nepotečie zemný plyn ani do Talianska. Podľa hovorcu Eni listy s podobným obsahom dostali aj E.ON, Gaz de France a British Gas. Problémy by mohli nastať aj v Nemecku. Podľa Wulfa Bindeho zo združenia spotrebiteľov energií VIK, otázna je hlavne kapacita vnútronemeckých sietí, ak by sa museli uchýliť k zásobovaniu od iných dodávateľov. Bez ťažkostí nemusí byť ani Británia, ktorá čerpá väčšinu plynu z Belgicka. Obchodníci totiž varujú, že ak sa bude neisto cítiť kontinentálna Európa, dodávky plynu na Britské ostrovy nebudú jej prioritou.


Nedostatok plynu by tlačil na cenu ropy

Obmedzenie dodávok plynu do Európy môže ovplyvniť i ceny ropy. Podľa komoditného analytika Marcela Vlnu zo spoločnosti Fimex Capital cena oboch komodít spolu súvisí a nedostatok jednej suroviny zvyšuje dopyt po druhej. "Mnohé firmy sú prispôsobené na vzájomné nahrádzanie ropy a plynu ako zdroja energie. Ak teda bude málo plynu, bude to mať vplyv na ceny ropy," povedal Vlna. Túto závislosť môže ešte zvýrazniť to, že k zastaveniu dodávok pre Ukrajinu prišlo v zime, keď je spotreba plynu najvyššia.
Vplyv na ceny ďalších surovín Vlna neočakáva, a to ani v komoditách, kde je Rusko hlavným dodávateľom, ako sú farebné kovy alebo paládium. "Rusko sa považuje za rizikového dodávateľa a trhy, na ktorých dominuje jeho ponuka, sú takisto rizikové. Znamená to, že riziká sú už započítané v cenách i v objeme kontraktov," dodal Vlna.
(hn/jj)

Spor môže uškodiť Ukrajine i Rusku

Problém s dodávkami plynu do Európy by mohol priniesť svoju daň aj pre lídrov sporiacich sa krajín. Zatiaľ však nie je isté, či poškodí viac imidž Ukrajiny, alebo Ruska. Analytik Alfa Bank Chris Weafer je presvedčený, že krok Gazpromu výrazne poškodí v očiach Európanov imidž Vladimira Putina, ktorý práve teraz prevzal predsedníctvo v G8, kde chce paradoxne riešiť práve energetickú bezpečnosť Európy. Podľa iných názorov si však Európu viac pohnevá Viktor Juščenko, ktorého Gazprom obvinil, že už od začiatku celý konflikt plánoval. Sú presvedčení, že ak neústupnosťou ohrozí dodávky do Európy, vážne poškodí dobré vzťahy s EÚ. Svoje si o zásadovosti Juščenka môžu pred marcovými parlamentnými voľbami myslieť aj bežní Ukrajinci, ktorých už teraz prezident pripravuje na rast cien. Práve v čase, keď im hrozí nedostatok plynu na vykurovanie, sa pre prezidenta podľa agentúry ITAR-TASS pripravuje luxusné lietadlo vykladané zlatom, diamantmi, jantárom a drahými kameňmi za 12 miliónov dolárov.
(hn/pal)

Česi majú zatiaľ plné dodávky

Spor Ruska a Ukrajiny sa zatiaľ nedotkol Českej republiky. "Zásobovanie je úplne normálne. Presne podľa uzavretých zmlúv a dohodnutého množstva. Ukazujú to priebežné informácie z odovzdávacích staníc." To sú slová Martina Chalupského, hovorcu spoločnosti RWE Transgas, ktorá je výhradným dovozcom zemného plynu do ČR. V posledných štyroch rokoch sa ho v ČR ročne spotrebuje priemerne 9,6 milióna kubických metrov. Necelá tretina je z Nórska, zvyšok z Ruska.
V prípade obmedzenia dodávok plynu z Ruska je spoločnosť RWE Transgas pripravená zabezpečiť zásobovanie českých spotrebiteľov prostredníctvom využitia zásobníkov. Odhaduje sa, že v tomto ročnom období a pri obvyklých teplotách by uskladnený plyn vystačil približne na šesť týždňov. Experti upozorňujú, že snaha zvýšiť pri dovoze podiel nórskeho plynu by narazila na technický limit. Tým je hlavne priemer potrubia a zásobníky.
(HN ČR/Zdeněk Zuntych)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 05:38