StoryEditor

Novým veľkým biznisom sú falzifikáty liekov

05.08.2005, 00:00
Najskôr to boli kópie cédečiek, džínsov, tenisiek a hodiniek Rolex, najnovšie sa však falšovatelia zameriavajú na nepomerne lukratívnejší biznis - falzifikáty liekov.

Najskôr to boli kópie cédečiek, džínsov, tenisiek a hodiniek Rolex, najnovšie sa však falšovatelia zameriavajú na nepomerne lukratívnejší biznis -- falzifikáty liekov.
Po celom svete farmaceutické spoločnosti a úrady v sektore zdravotníctva zápasia s rozmáhajúcim sa obchodom s falzifikátmi liekov. Jeho hodnotu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla na 30 miliárd dolárov ročne z celkového obchodu s liekmi za 550 miliárd dolárov. WHO odhaduje, že najviac, až 60 percent prípadov zo všetkých falzifikátov, postihuje rozvojové krajiny a týka sa liekov proti malárii, antibiotík a liekov na liečbu aids. Najväčší problém je síce v Ázii a Afrike, no ani priemyselne vyspelé krajiny Európy a Ameriky nie sú imúnne. To potvrdil prípad z Veľkej Británie, kde podľa BBC úrady minulý týždeň zistili tretí prípad nelegálnych liekov v sieti lekární v priebehu jedného roka. Tentoraz to bol liek Lipitor na znižovanie cholesterolu v krvi spoločnosti Pfizer. Podľa polície sú však všetky prípady objavenia sa kópií patentovaných liekov na pultoch predajní len špičkou ľadovca.

Čipový ochranný systém
Väčšinou sa kópie predávajú cez internet, takže ich zachytenie je obťažné. Pacienti stavajúci na nízke ceny inak drahých liekov pritom riskujú ohrozenie zdravia až života, keďže mnohé kópie neobsahujú správne dávky potrebných ingredientov či majú úplne iné zloženie. Okrem firmy Pfizer je druhou najčastejšie poškodzovanou spoločnosťou spoločnosť Lilly ICOS, ktorá vyrába konkurenčný liek proti impotencii Cialis. Ako uviedol John Balmforth z Lilly ICOS, podiel falzifikátov na tomto trhu môže dosahovať až 30 percent. Obe firmy preto na jednej strane podali trestné oznámenia na internetové stránky distribuujúce kópie liekov, no najviac si sľubujú od nového hi-tech identifikačného systému, známeho pod skratkou RFID, ktorý umožní cez čipy sledovanie distribúcie legálnych produktov firiem.

Lukratívnejšie než obchod s drogami
Vďaka nízkym výrobným nákladom je výroba falzifikátov pre kriminálne skupiny mimoriadne lukratívna a niektoré skupiny túto produkciu momentálne uprednostňujú pred obchodom s drogami. Podľa Nima Ahmeda, šéfa z oddelenia pre boj proti falzifikátom liekov z Britského úradu pre zdravotníctvo, sa policajné razie proti distribútorom nelegálnych liekov stali už samozrejmosťou. Začiatkom júla zamestnanci úradu zhabali v britskom Brightone a Chichesteri tisícky falošných liekov Kamagra (kópie Viagry) vyrobených v Indii. V novembri 2004 zasa zatvorili továreň v Londýne, ktorá každý deň vyrobila okolo pol milióna kópií valia, viagry a steroidných tabliet. "Bohužiaľ, trh s kópiami liekov v bohatých štátoch podporuje vysoký dopyt ľudí po liekoch súvisiacich ani nie tak s liečením chorôb, ale skôr so životným štýlom," povedal Reuters Ahmed.

Vyššie tresty
To pocítili v Európe aj v USA, kde počet razií proti falšovateľom z roka na rok rastie. Najväčším problémom je však podobne ako pri kópiách textilných produktov a obuvi Ázia. Podľa stránky gulfnews.com sa tento obchod mimoriadne rozšíril v Saudskej Arábii, kde ho podporili najmä vysoké ceny liekov. Výrobcovia kópií liekov využívajú nielen internet, ale aj poštové služby na dodávky tisícok ton falošných liekov balených často ako prírodné produkty. Väčšinou pochádzajú z Číny a Indie.
Európska komisia preto začiatkom júla predložila návrh na zvýšenie trestov pre obchodníkov s nelegálnymi liekmi, ale aj iným tovarom, ktorý počíta s pokutou do 300-tisíc eur a väzením až na štyri roky. V súčasnosti falšovanie značiek vynáša najmä preto, že nielen náklady, ale aj postihy, sú minimálne. Len za rok 2003 zhabali colné úrady v EÚ takmer 100 miliónov rôznych falzifikátov, zatiaľ čo v roku 2002 to bolo okolo 85 miliónov. Návrh musí ešte schváliť všetkých 25 členov Európskej únie, ako aj Európsky parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:02