StoryEditor

Kissová končí s rajčinami

20.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Počet pestovateľov zeleniny na Slovensku sa v posledných rokoch zredukoval na polovicu.

Približne 2-tisíc ton rajčín vyprodukuje v tomto roku Farma Kissová v Želiezovciach. Rajčiny pestuje na ploche 50 hektárov. Podľa konateľa Ľudovíta Kissa za posledné roky zredukovala farma pestovateľské plochy na tretinu. "Súčasné nízke ceny spôsobujú, že pestovatelia rajčín postupne zanikajú. Ak sa nezmenia cenové podmienky, pravdepodobne aj naša farma na budúci rok prestane s pestovaním rajčín," povedal Kiss. Zber rajčín na farme zabezpečuje samochodný kombajn, ktorý obsluhujú štyria ľudia. "Tento kombajn nahradí prácu 200 ľudí," tvrdí Kiss.
Pestovatelia rajčín síce dostali štátne dotácie, vzápätí však výrobné závody o túto sumu znížili nákupné ceny. "Chápem aj postoj výrobcov, pretože ich finančná situácia je tiež veľmi zlá. Nechápem však, prečo si Európska únia vrátane Slovenska nechráni svoj trh. Ten je zaplavený rajčinovým pretlakom z Číny a z iných krajín Ázie a Južnej Ameriky," hovorí samostatne hospodáriaci roľník, ktorý patrí k najväčším pestovateľom zeleniny na Slovensku.
Nákupné ceny rajčín klesli za posledný rok o 30 percent, na cenách v obchodnej sieti sa to však neprejavilo. "Ceny pohonných látok rastú, závlahová voda je drahá, platíme daň z pôdy, ktorú naši susedia platiť nemusia. Poľnohospodárske ceny, naopak, klesajú. Za týchto podmienok zeleninárstvo na Slovensku zanikne," dodal Kiss. Počet pestovateľov zeleniny na Slovensku sa v posledných rokoch zredukoval na polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:31