StoryEditor

Test: Laptopy od 20-tisíc korún

03.10.2006, 00:00

ASUS A6VM
Značka ASUS patrí k najrýchlejšie sa rastúcim značkám na poli notebookov na svetovom trhu. Možno k tomu prispieva aj nevšedný dizajn, ktorým sa výrazne odlišuje od konkurencie. Nebojí sa totiž prísť s novinkami, základnú časť notebookov si ASUS vyrába sám. Päť samostatných tlačidiel na ovládanie filmu a hudby to potvrdzuje. Káblová myš je navyše súčasťou balenia.
Platforma Intel Centrino, ktorej základom je mobilný procesor Intel Pentium M, zaručuje jeden z najvyšších výkonov výpočtovej jednotky spomedzi všetkých testovaných procesorov. Pevný disk s kapacitou 80 GB má dostatočnú kapacitu a veľmi dobrá je v tejto kategórii aj použitá grafická karta. Tá je vybavená špecializovanou pamäťou s kapacitou 256 MB. Bezdrôtové technológie sú zastúpené vo forme WiFi a Bluetooth, a nechýba ani infračervený port. Zaujímavá je popri externom VGA porte prítomnosť aj LPT portu. Obraz môžete presmerovať aj cez S-Video out port. Nechýba ešte FireWire, Express Card slot a čítačka pamäťových kariet. Funkcia Audio DJ umožňuje prehrávať audio bez nutnosti spustenia operačného systému.
Výkon procesora aj operačnej pamäte je dobrý, aj keď na Intel Pentium M sme čakali mierne vyššie hodnoty. Tento notebook navyše vydržal bez dvoch minút presne štyri hodiny pri kancelárskej práci. A to je skutočne vysoká hodnota na súčasné pomery.
Cena: 29 750 Sk (25 000 Sk bez DPH)
Časopisu PC Revue zapožičal Agem Computers

Toshiba Satellite L30-115
Tento model od firmy Toshiba si pozornosť získal svojou nízkou nadobúdacou cenou. Ak vám ide o každú korunku a nedbáte príliš na vzhľad, potom je to zaujímavé riešenie.
Iba 256 MB operačnej pamäte RAM nemusia postačovať pri náročnejších aplikáciách a uskromniť sa budete musieť aj s kapacitou pevného disku (40 GB). Toshiba v prípade modelu L30 šetrila kde sa dalo, a tak optická mechanika DVD iba číta a nenapaľuje. Práve lacnejšiemu modelu však nechýba WiFi a VGA výstup, naopak, nemá S-Video out port. Zaujímavý darček sme našli v balení -- čítačku pamäťových kariet typu 23 v 1 pripojiteľnú cez USB rozhranie.
Výkon procesora je dostatočný, operačnej pamäte skôr slabší. Proti grafickej karte nič nenamietame. S výdržou to nie je najlepšie, jeden a pol hodiny hovorí za všetko. Prirodzene v tomto prípade je dôležitá nadobúdacia cena.
Cena: 23 798 Sk (19 999 Sk bez DPH)
Časopisu PC Revue zapožičal Siemens Business Services
Viac v októbrovom čísle PC Revue

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 12:36