StoryEditor

Siete Wi-Fi bojujú o dôveru

17.10.2006, 00:00

Prieskum vykonaný na vzorke viac ako 2 000 obchodných cestujúcich v USA a vo Veľkej Británii ukázal, že relatívne málo využívajú prístupové miesta siete Wi-Fi a že bariéry na ich účinnejšie využívanie pretrvávajú. Firma Gartner skúmala problémy vo vzduchu i na zemi.
Verejné prístupové miesta Wi-Fi sú už dostupné niekoľko rokov a výrobcovia už najmenej dva roky dopĺňajú rádiové antény Wi-Fi do prenosných PC. Rádiová technológia Wi-Fi začala prenikať do inteligentných telefónov a PDA. Mnohí cestujúci nemajú istotu, či potrebujú využívať Wi-Fi, obávajú sa nákladov a nemajú vhodné zariadenie. Tieto problémy prekonávajú očakávania o bezpečnosti a politike spoločnosti, ktorá zakazuje zamestnancom používať prístupové miesta.
Trh Wi-Fi za posledné dva roky narástol s prístupovými miestami dostupnými vo väčšine hlavných hotelov a cestovných uzloch v USA a severnej Európe. Na základe skutočnosti, že viac ako 4/5 nových prenosných PC obsahuje antény Wi-Fi v základnej výbave, čoraz viac obchodných cestujúcich pokladá prístupové miesta za dôležitú pomoc na pripojenie, podobne ako vytáčaný prístup k internetu a pevné širokopásmové spojenia.
Využívanie prístupových miest pre vzdialený prístup:
˙ 25 % amerických respondentov a 17 % respondentov vo Veľkej Británii využíva prístupové miesta, keď cestuje za obchodom
˙ 2/3 ľudí, ktorí využívajú prístupové miesta, povedali, že na cestách využívajú priame pripojenie k službám v sieti Wi-Fi minimálne raz denne (68 % v USA a 66 % vo Veľkej Británii)
hotely a letiská ostávajú medzi používateľmi prístupových miest najpopulárnejšími miestami pre prístup k Wi-Fi
˙ 1/3 používateľov Wi-Fi sa pripája k prístupovým miestam asi 10-krát ročne (37 % v USA, 33 % vo Veľkej Británii)
Príčiny nevyužívania prístupových miest:
˙ približne 1/3 respondentov uviedla, že ich nepotrebuje (30 % v USA, 32 % vo Veľkej Británii)
˙ asi 16 % má obavy o bezpečnosť pripojenia
˙ asi 1/10 sa domnieva, že je to príliš drahé (13 % v USA, 9 % vo Veľkej Británii)
˙ malá časť povedala, že to nie je v súlade s politikou podniku (5 % v obidvoch krajinách)
˙ niektorí ľudia jednoducho neuvažujú o tom, že by využívali prístupové miesta pre iné príčiny súvisiace s technickými vlastnosťami
Z uvedeného vyplýva, že dôležitá minorita obchodných cestujúcich v USA a vo Veľkej Británii pokladá pripojenie k prístupovým miestam za užitočné, minimálne za príležitosť. Neustále sa však zaujímajú o bezpečnosť technológie a cenu pripojenia. Navyše veľa firiem vo svojej odpovedi uviedlo, že nebudú platiť zamestnancom poplatky za prístup k Wi-Fi, pretože tieto poplatky často nie sú zahrnuté v ich zmluvách s poskytovateľmi telekomunikačných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:53