StoryEditor

Luxemburčania odhlasujú podľa plánu

22.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKHNHN

V Luxembursku sa referendum o ústavnej zmluve EÚ uskutoční podľa plánu 10. júla. A to aj napriek tomu, že summit únie koncom minulého týždňa termín na ukončenie ratifikácie euroústavy predĺžil. Zhodli sa na tom tamojšie politické strany. "Všetky strany, ktoré sú zastúpené v parlamente, zastávajú názor, že treba pokračovať a požiadať Luxemburčanov, aby o zmluve hlasovali," povedal generálny tajomník Demokratickej strany Henri Grethen. V krajine podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky začalo prudko pribúdať odporcov ústavy po tom, čo ju v ľudovom hlasovaní odmietli Francúzi a Holanďania. Za urýchlenú ratifikáciu európskej ústavy parlamentom sa vo Varšave vyslovil poľský premiér Marek Belka. Vláda sa pri tom až dosiaľ prihovárala za referendum. Všeľudové hlasovanie preferuje aj prezident Aleksander Kwašniewski, ktorý už tiež uviedol predbežný termín. Referendum by sa podľa neho malo konať 9. októbra, teda spoločne s prezidentskými voľbami.
K tomu, aby o euroústave rozhodli Poliaci vo všeľudovom hlasovaní, sa predtým prikláňali prakticky všetky politické strany. Teraz však pravica hovorí, že usporiadať referendum o ústave, ktorá nevstúpi do platnosti, je zbytočné. Ratifikáciu euroústavy odkladajú Veľká Británia, Dánsko, Česko, Fínsko, Írsko, Portugalsko a Švédsko. Okrem Luxemburska a Poľska ju neodloží Estónsko, Cyprus a Malta.
Dokument už ratifikovali Litva, Maďarsko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko, Grécko, Slovensko, Rakúsko a Lotyšsko. Obidve komory nemeckého parlamentu ju síce schválili, avšak prezident ju odmietol podpísať, kým ústavný súd neprešetrí jej zlučiteľnosť s nemeckou ústavou. Belgický parlament ústavu schválil, zostáva však ešte hlasovanie v regionálnych snemoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:39