StoryEditor

Krátko z Európskej únie

21.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

EÚ pracuje na návrhu rezolúcie o jadrovom programe Iránu
Zástupcovia troch popredných členských štátov Európskej únie začali pracovať na návrhu rezolúcie, v ktorej vyzvú Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby predložila iránsku jadrovú otázku Bezpečnostnej rade OSN. Tá by na základe odporúčania MAAE mohla uvaliť sankcie na Teherán. Európska únia je však odhodlaná pokračovať v úsilí o riešenie sporu okolo jadrových ambícií Iránu diplomatickou cestou. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínidžád tlmočil postoj svojej krajiny v sobotu v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN. Potvrdil plány Teheránu pokračovať vo výrobe jadrového paliva, čím si rozhneval nielen USA, ale aj európske štáty, predovšetkým Nemecko, Francúzsko a Veľkú Britániu. (TASR)

Únia sa dohodla na odpovedi Turecku v spore o uznanie Cypru
Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa v pondelok po niekoľkých týždňoch rokovaní konečne dohodli na texte vyhlásenia, ktorým únia odpovie na tureckú neochotu uznať Cyprus. V dohodnutom texte únia zdôrazňuje, že uznanie všetkých členských štátov zo strany Turecka je dôležitou súčasťou prístupového procesu. Podľa diplomatov tak únia dáva Turecku najavo, že od neho očakáva uznanie Cypru čo najskôr v priebehu prístupových rokovaní, nie až tesne pred získaním členstva v EÚ. Únia tiež Turecko upozorňuje, že prípadné neúplné uplatňovanie vzájomnej colnej únie zo strany Turecka na všetkých 25 členských krajín, vrátane Cypru, by malo negatívny vplyv na priebeh prístupových rokovaní. Do textu sa podarilo presadiť, aby sa počas rokovaní s Tureckom posudzovala a sledovala aj schopnosť EÚ prijímať nových členov. V texte je tiež uvedené, že rokovania majú otvorený koniec, čo presadzovalo aj Slovensko. Rakúsko naďalej žiada, aby rokovací rámec obsahoval aj inú alternatívu ukončenia prístupových rokovaní ako plnoprávne členstvo Turecka, je však s touto požiadavkou osamotené. (TASR)

Zvýšenie finančnej pomoci pre Palestínčanov
Európska únia v pondelok oznámila zvýšenie svojej pomoci Palestínčanom, určenej na hospodársku obnovu pásma Gazy po odchode Izraela, o 60 miliónov eur (2,3 miliardy Sk). V New Yorku to oznámila komisárka EÚ pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Spolu so sumou pre pásmo Gazy tak celková tohtoročná pomoc Európskej komisie Palestínčanom dosiahne 280 miliónov eur (10,76 mld. Sk). Izrael ukončil odsun židovských osadníkov a izraelských vojakov z pásma Gazy minulý týždeň po 38-ročnej okupácii, aj keď naďalej kontroluje jeho vzdušné, pozemné a morské hranice. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:22