StoryEditor

EÚ ľahký cieľ extrémistov

15.10.2003, 00:00

Septembrová vražda švédskej ministerky zahraničia Anny Lindhovej a nedávny proces na bruselskom súde so spolupracovníkmi teroristickej siete Al-Kajdá prinútili Európsku úniu preveriť bezpečnosť svojich inštitúcií. Výsledok vyšetrovania je podľa interných zdrojov žalostný: orgány únie sú pre extrémistov ľahkým cieľom.
"Automobil s výbušninou by mohol bez väčších problémov zájsť až ku garážam budovy Rady Európskej únie, kde sa konajú summity. Európsky parlament je na tom ešte horšie. Útočníci by sa dostali bez problémov až ku vchodu," hovorí sa v internej správe Európskej komisie.
"Systém ochrany európskych inštitúcií je alarmujúci. Situácia je o to horšia, že v Belgicku a v susednom Holandsku je veľa malých extrémistických skupín, ktoré majú pevne zapustené korene a môžu kedykoľvek zaútočiť," tvrdí Claude Moniquet, riaditeľ Európskeho centra bezpečnostnej stratégie a spravodajstva.
"Poloha európskej štvrte v Bruseli je z bezpečnostného hľadiska veľmi zlá, ale na to pred desiatimi alebo dvadsiatimi rokmi nikto nemyslel. Priamo pod inštitúciami sú cestné tunely! Jediným riešením by bolo úplne odrezať túto časť mesta od okolitého sveta, ale prakticky to nie je možné," hovorí Wiliam Drozdiak, riaditeľ Transatlantického centra. Európske inštitúcie musia podľa expertov vyriešiť veľmi rýchlo dva problémy: zabezpečiť si jednotnú ochranu vnútorného priestoru a posilniť vonkajšiu bezpečnosť, ktorú má na starosti hostiteľská krajina -- Belgicko.
Zatiaľ je bezpečnosť inštitúcií únie roztrieštená. Európska komisia a Rada EÚ majú vlastnú ochranku, kým Európsky parlament si najal súkromnú službu Group 4.
Predseda Európskeho parlamentu Pat Cox už údajne rokoval s belgickou vládou o posilnení bezpečnosti sídla parlamentu.
Odborníci upozorňujú, že Európska únia by si mala vziať príklad zo Severoatlantickej aliancie. Belgické orgány boli dlho ľahostajné. Po 11. septembri 2001 sa všetko zmenilo. Belgická vláda a radnica Bruselu rozmiestnili okolo NATO betónové bloky, ostnaté drôty a obrnené vozidlá. "V bezpečnosti inštitúcií únie sa uskutočnili na rozdiel od NATO po 11. septembri len malé zmeny," kritizuje Claude Moniquet.
"Ľudia v Belgicku nevnímajú terorizmus ako naliehavý problém. Belgická vláda si však uvedomuje svoju zodpovednosť a pripravuje veľké zmeny," povedal hovorca belgického ministerstva spravodlivosti Saar Vanderplaetsen.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:00