StoryEditor

Kazachstan zastavil najväčší ropný projekt v krajine

27.08.2007, 13:43
Autor:
TASRTASR
Kazachstan zastavil sprístupňovanie najväčšieho ropného poľa krajiny medzinárodným konzorciom vedeným talianskym koncernom Eni.

Príčinou je, že Eni pri prácach nesplnil všetky ekologické nariadenia, ako dnes podľa agentúry Interfax informoval kazašský minister životného prostredia Nurlan Iskakov.
Podobným spôsobom donútilo Rusko niektoré zahraničné koncerny vzdať sa väčšiny v ťažobných projektoch v krajine v prospech ruských spoločností. Aj v týchto prípadoch boli hlavnou príčinou obvinenia z porušovania ekologických nariadení.
Kazašská vláda donútila konzorcium, aby na tri mesiace prerušilo práce na projekte Kašagan. Iskakov už predtým varoval pred nevratnými škodami na životnom prostredí spôsobenými týmto ropným projektom. Prevádzkovateľom projektu je konzorcium Agip KCO, ku ktorému patria spoločnosti Eni, Total, ExxonMobil a Royal Dutch/Shell s podielmi po 18,52 %, ConocoPhillips s podielom 9,26 % a Inpex a štátny kazašský energetický koncern KazMunaiGaz s podielmi po 8,33 %.
Eni už viackrát posunula začiatok priemyselnej ťažby pôvodne naplánovaný na rok 2005. Naposledy ho taliansky koncern presunul z roku 2008 na druhú polovicu roku 2010. Predpokladá sa, že kazašské pole Kašagan, ktoré leží v Kaspickom mori, obsahuje ropné rezervy v objeme až 38 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov). Vyťažiteľné rezervy sa odhadujú na asi 9 miliárd barelov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:05