StoryEditor

OPEC by mal znovu zvýšiť dodávky ropy

24.10.2007, 13:46
Autor:
TASRTASR

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mala zvýšiť produkciu o ďalších 500 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, aby zabezpečil dostatočnú ponuku počas zimy. Dnes to povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ kartelu.
Toto vyhlásenie je v rozpore s poslednými vyjadreniami predstaviteľov OPEC, že na trhu je dostatok ropy a kartel nemôže nič urobiť, aby znížil cenu. "Podľa môjho názoru by sme mali v novembri zvýšiť dodávky o ďalších 500 000 barelov denne," uviedol nemenovaný zdroj.
Lídri OPEC sa stretnú v Rijáde na summite, ktorý sa bude konať od 11. do 18. novembra. Počas summitu by sa mali stretnúť aj ministri ropného priemyslu.
Kartel sa v septembri dohodol, že od 1. novembra zvýši dodávky na trh o 500 000 barelov denne. Zvýšenie podporovala predovšetkým Saudská Arábia, naopak Irán a Venezuela boli do poslednej chvíle proti. Niektorí delegáti už vtedy hovorili o potrebe zvýšiť dodávky o 1 milión barelov denne.
Cena ropy dosiahla v piatok nový rekord 90,07 USD za barel, v prepočte 2 121 SKK. OPEC je rovnako ako spotrebiteľské krajiny znepokojená rekordnými cenami čierneho zlata. Predstavitelia Organizácie však tvrdia, že za vysokými cenami nie sú fundamenty ale špekulácie, slabý dolár a geopolitické napätie, takže k zlacneniu by nepomohlo ani ďalšie zvýšenie dodávok na trh.
Džavad Jarjani, šéf oddelenia pre záležitosti OPEC, povedal novinárom v Pekingu, že na trhu je dosť ropy. "Pokiaľ zoberieme do úvahy budúcu spotrebu a zásoby na trhu, určite nie je nedostatok."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 12:36