StoryEditor

Mzdy v Poľsku boli v máji o 8,9 % vyššie než pred rokom

19.06.2007, 18:15
Autor:
TASRTASR

Mzdy v Poľsku boli v máji o 8,9 % vyššie než v rovnakom mesiaci vlaňajška. Informoval o tom dnes vo Varšave štatistický úrad krajiny.
Počet zamestnaných v Poľsku bol minulý mesiac o 4,4 % vyšší než pred rokom. Podľa niektorých analytikov sa v krajine začína pociťovať nedostatok pracovných síl. A tak sú podnikatelia nútení platiť zamestnancom viac než v minulosti. Rast miezd je už vyšší než rast produktivity práce. Ak sa trend nezastaví a nezvráti, poľská ekonomika stratí konkurencieschopnosť.
K nedostatku pracovníkov na poľskom pracovnom trhu došlo nielen preto, že ekonomika prudko rastie, ale aj preto, že mnoho mladých Poliakov odišlo do zahraničia za lepšími zárobkami.
Prudký medziročný rast miezd prinúti centrálnu banku, aby zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu. K tomu rozhodnutiu jej menového výboru môže dôjsť už v júli alebo v auguste. Banka túto sadzbu naposledy upravila v máji. Zvýšila ju zo 4 % na 4,25 %.
Informoval o tom Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 11:53