StoryEditor

Na Slovensku zatiaľ chýba databáza brownfieldov

14.09.2007, 11:15
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku, na rozdiel od iných európskych štátov, chýba pre potenciálnych investorov databáza takzvaných brownfieldov - hnedých polí, čo sú bývalé, teraz nevyužívané priemyselné, poľnohospodárske či vojenské objekty a areály.
Na základe tejto skutočnosti sa košická Technická univerzita (TU) dlhodobo podieľa na vypracovaní metodiky mapovania priemyselných brownfieldov. Ako uviedla dnes pre TASR Katarína Kyseľová z Hutníckej fakulty TU, prípravy metodiky, ktorú robia spoločne s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), sú v záverečnej fáze. Je reálny predpoklad, že rezortu bude k dispozícii v októbri tohto roka. V druhej fáze bude tím odborníkov pracovať na metodike ich revitalizácie.
Podľa Kyseľovej sú brownfieldy významnou šancou pre samosprávy pri čerpaní prostriedkov z fondov EÚ v novom programovom období v rokoch 2007 - 2013. Ako ďalej informovala, SARIO zatiaľ vytvorilo k 30. júnu databázu približne 40 brownfieldov v Košickom, Prešovskom, Žilinskom a Trenčianskom samosprávnom kraji.
V Strážskom je napríklad 400-hektárový areál po bývalej chemickej výrobe, v Sabinove 3,5-hektárové "hnedé pole" po bývalej konzervárni, v Martine-Priekope je 10 hál - bývalých vojenských skladov a v Partizánskom 16 budov bývalých obuvníckych, strojárskych a energetických podnikov. Kyseľová informovala, že mnohé z brownfieldov sú ekologicky zaťažené a na ich sanáciu chýba aj systémová legislatívna podpora prostredníctvom investičných stimulov. Preto sa investori často rozhodujú stavať priemyselné parky radšej na zelenej lúke, ako by mali investovať do revitalizácie "hnedých" priemyselných parkov.
Kyseľová upozornila, že vyspelé západoeurópske krajiny uplatňujú pri motivácii investorov v brownfieldoch fiškálne nástroje a na druhej strane sankcionujú vlastníkov, ktorých objekty chátrajú. Vo Veľkej Británii napríklad zaviedli daňové odpisy vo výške 150 % nákladov vynaložených na úpravu kontaminovaných plôch ako aj pokuty za neudržiavané objekty a daň za neobsadené priestory. Podobné riešenie prijali aj vo Francúzsku a Belgicku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:16