StoryEditor

Do súťaže Európske podnikateľské prostredie pošle SR 2 účastníkov

16.09.2007, 11:43
Autor:
TASRTASR

Obec Spišský Hrhov a združenie Malokarpatská vínna cesta budú v decembri ako autori projektov obhajovať farby Slovenska na 2. ročníku súťaže Európske podnikateľské prostredie 2007 v Bruseli. Oznámili to Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania/Euro info centrum (NARMSP/EIC) po uzatvorení národného kola tejto súťaže.

Vyhlasovateľom súťaže bolo generálne riaditeľstvo pre podnikanie a priemysel Európskej komisie a národným koordinátorom pre Slovensko sú NARMSP/EIC. Cieľom súťaže je oceniť projekty z krajín EÚ-27, ktoré prispievajú k rozvoju regiónov prostredníctvom podpory podnikateľského myslenia a prostredia. Výsledky európskej súťaže sa verejnosť dozvie v závere roka v portugalskom meste Porto.

Manažérka komunikácie NARMSP Marcela Vančová uviedla, že pravidlá súťaže umožňujú každej krajine nominovať dvoch kandidátov do európskeho kola. Projekty boli hodnotené na základe stanovených kritérií, ako boli originalita a uskutočniteľnosť projektu, dopad na miestnu ekonomiku alebo región, zlepšenie zapojenia miestnych občanov a tiež aplikácie projektu v inom regióne. Na základe rozhodnutia hodnotiacej komisie získali najvyšší počet bodov a sú víťazmi národného kola - projekt Sociálna firma obecný podnik, ktorého autorom je obec Spišský Hrhov, a projekt Malokarpatská vínna cesta z dielne rovnomenného združenia.

Za vypracovaním projektu Sociálna firma obecný podnik stáli nepriaznivá situácia v zamestnanosti a nízka podnikateľská aktivita v obci. To pre obecné zastupiteľstvo Spišský Hrhov zavážilo do tej miery, že založili vlastnú firmu. Tá funguje na komerčných princípoch s cieľom vytvárať zisk za účelom tvorby ďalších pracovných miest. Vďaka tejto iniciatíve vzniklo viacero prevádzok a remeselných dielní, ktoré sú dnes sebestačné a v hospodárení vykazujú zisk.

Zjednotenie rôznych aktivít, aj podnikateľských, na báze vína sa pod Malými Karpatmi podarilo vďaka občianskemu združeniu (OZ) a následnému projektu Malokarpatská vínna cesta. Počas svojej viac ako 10-ročnej existencie sa partnerstvu medzi samosprávou, podnikateľmi, miestnymi spolkami a kultúrnymi zariadeniami podarilo prispieť ku koordinácii podnikania drobných producentov vína, k zachovaniu tradičného odvetvia v regióne a zvýšeniu kvality produkcie. Verejnosti je známa akcia Deň otvorených pivníc, ktorý OZ organizuje dvakrát ročne. Združenie eviduje 225 členov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:22