StoryEditor

Nezamestnanosť v Írsku dosiahla v decembri 4,7 %

11.01.2008, 18:02
Autor:
TASRTASR

Miera nezamestnanosti v Írsku dosiahla vlani v decembri 4,7 % a v porovnaní s novembrom sa zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu. Decembrová nezamestnanosť v krajine dosiahla úroveň spred 4 rokov. Uviedli to štatistici dublinskej vlády.
Výška nezamestnanosti v Írsku je ešte pod jej priemernou úrovňou v eurozóne, ale je signálom, že rýchlo sa rozvíjajúca ekonomika EÚ, "keltský tiger", začína mať problémy so silným eurom, vysokou mierou zadlženia jednotlivcov a depresiou na trhu s nehnuteľnosťami.
Írski ekonómovia predpokladajú, že nezamestnanosť v krajine dosiahne onedlho viac ako 5 %. Naposledy bola taká vysoká v roku 1998.
Írske združenie podnikateľov a zamestnávateľov, ktorých je v ňom združených 8 000 a zamestnávajú viac ako 2 milióny osôb, uviedlo, že sa v krajine na budúci rok podarí vytvoriť 10 000 až 20 000 pracovných miest. Tento počet bude najnižší od začiatku 90. rokov minulého storočia. Až v nasledujúcich rokoch minulého desaťročia prišli do Írska ako investori veľké americké spoločnosti, ktoré urobili z priemyselne nerozvinutého člena EÚ stredisko európskej výroby počítačov, liekov a iných produktov technicky najvyspelejších odvetví.
Vlani vzniklo v Írsku približne 70 000 pracovných miest. Od rozšírenia EÚ v roku 2004, keď vstúpilo do spoločenstva 10 krajín, Írsko zamestnalo desiatky tisíc ľudí práve z nich, najmä zo strednej a východnej Európy.
V Írsku sa v minulom desaťročí usadilo viac ako 600 amerických nadnárodných spoločností. Niektoré z nich majú veľký podiel na svetovej výrobe počítačov, polovodičov, softvéru a na výrobe liekov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:46