StoryEditor

Víťazní liberáli stiahnu poľské jednotky z Iraku

22.10.2007, 14:05
Autor:
SITASITA
Víťazná poľská liberálna proeurópska strana Občianska platforma (PO), ktorá pravdepodobne predbehla vo voľbách vládnych konzervatívcov, prisľúbila stiahnutie poľských jednotiek z Iraku a zlepšenie vzťahov s ostatnými členskými štátmi Európskej únie.

Opozičná strana PO je pravdepodobným víťazom nedeľných parlamentných volieb v Poľsku, v ktorých získala 41 percent hlasov. Líder liberálov Donald Tusk, ktorý je obdivovateľom bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, plánuje "priviesť domov" z Iraku 900 poľských vojakov. Tuskov prísľub je v Poľsku veľmi populárny. Prieskumy verejnej mienky totiž ukazujú, že až 80 percent Poliakov je proti vojenskej misii v Iraku. Analytici predpokladajú, že sa "poľská zahraničná politika od základov zmení". Očakáva sa, že PO posilní vzťahy s Európou na úkor Spojených štátov. Poľsko bolo doposiaľ jedným z najbližších spojencov amerického prezidenta Georgea Busha v otázke Iraku. Poľské jednotky sa zúčastňujú na invázii od roku 2003, keď sa k moci dostala ľavicová vláda. Doteraz zomrelo počas misie v Iraku 21 poľských vojakov.
Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského sa umiestnila podľa predbežných výsledkov so ziskom vyše 32 percent hlasov na druhom mieste. Päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekonali iba dve ďalšie strany - Ľavica a demokrati (LiD) a Poľská ľudová strana (PSL). Podľa vyhlásenia volebnej komisie sa konečné volebné výsledky očakávajú v utorok.

01 - Modified: 2003-06-18 07:37:23 - Feat.: 0 - Title: Chronológia Troch roklín
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 05:12