StoryEditor

Rokovania o dohode odborov a GM sa neskončili, hrozí štrajk

14.09.2007, 19:13
Autor:
TASRTASR

V rokovaniach o novej tarifnej dohode medzi predstaviteľmi odborového zväzu United Auto Workers (UAW) a vedením General Motors (GM) zostáva ešte niekoľko veľkých nevyriešených problémov. Pritom termín ich skončenia je stanovený na dnešnú polnoc.
V informácii, ktorú vo štvrtok poslal šéf rokovacieho tímu odborárov v GM Cal Rapson kolegom v závodoch koncernu označil GM za vedúcu spoločnosť sektora, ako aj možný cieľ zamestnaneckého štrajku.
Oficiálne sa rozhovory o nových mzdových tarifách začali v júli a do štvrtka sa zdalo, že sľubne napredujú. Niekoľko predstaviteľov odborárov v závodov GM však uviedlo, že dostali pokyn, aby sa začali pripravovať na štrajk. Dohoda odborárov v koncernoch Ford a DaimlerChrysler závisí od úspešného skončenia rozhovorov v GM.
Za lídra mzdových rokovaní bol tento rok zvolený GM, lebo je z amerických automobiliek najzdravší. Koncern dosiahol zisk v troch štvrťrokoch po sebe. K výsledku sa dopracoval znížením počtu pracovníkov a zatvorením niekoľkých závodov.
Zamestnanci montážneho závodu Cadillacu a komplexu lisovní v Lansingu zmenili odborársku zasadačku na štrajkovú centrálu a vyrobili plagáty pre štrajkové hliadky. Takéto prípravy sa na štrajk robia vždy pred skončením rokovaní o mzdovej dohode. Avšak v stredu sa atmosféra na rokovaniach odborárov a zamestnávateľov zhoršila, takže teraz sa hrozba štrajku môže zmeniť na tvrdú realitu.
Rokovania o mzdových tarifách amerických automobiliek sú tento rok dosť problematické, veď vlani GM, Ford a Chrysler spolu vyprodukovali stratu 15 miliárd USD, v prepočte 363,42 miliardy SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:51