StoryEditor

Evraz s akcionárom R.Abramovičom kupuje americký Claymont Steel

15.12.2007, 14:00
Autor:
TASRTASR

Ruská metalurgická spoločnosť Evraz, ktorej akcionárom je aj gubernátor Čukotky Roman Abramovič, kupuje jedného z hlavných amerických výrobcov valcovanej ocele v Spojených štátoch, Claymont Steel. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru. Dodali, že pred rokom Evraz kúpil americkú oceliareň Oregon Steel.

Ruská spoločnosť zaplatí za Claymont Steel 564,8 milióna USD, v prepočte 12,8 miliardy SKK. Oregon Steel ju však stál 2,3 miliardy USD.

Výroba Claymont Steel vzrástla vlani v porovnaní s rokom 2005 o 20 % a jej tržby dosiahli 333,4 milióna USD. Oceliareň skončila rok s čistým ziskom 32 miliónov USD.

Claymont Steel sa špecializuje na sortiment hrubých oceľových platní. V USA a Kanade ich produkuje a predáva ročne okolo 400 000 ton, čo je 80 % výrobnej kapacity podniku. Evraz vyrobil v 3. štvrťroku 3,5 milióna ton valcovanej ocele a jeho ročná kapacita dosahuje 17 miliónov ton.

Gazeta uviedla, že rada riaditeľov Claymont Steel jednohlasne odporučila akcionárom, aby súhlasili s predloženým návrhom Evrazu.

Prezident Evrazu a predseda jeho rady riaditeľov Alexander Frolov povedal, že získanie americkej oceliarne je jedným z významných krokov na ceste k realizácii dlhodobej stratégie vedenia skupiny zameranej na upevnenie svoje pozície na vysoko ziskových trhoch s valcovaným materiálom.

Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
(1 USD = 22,666 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:00