StoryEditor

Transpetrol je predaný

16.08.2007, 00:00
Menšinový podiel v slovenskom ropnom prepravcovi Transpetrol včera zmenil majiteľa. Formálne ním síce zostal v Holandsku registrovaný Yukos Finance B.V., no toho včera v Moskve vydražili v prepočte za 7,52 miliardy korún.

Kupujúcim je ruská firma Pronefťstroj. Kto však za ňou stojí, ostáva zahalené tajomstvom.
Kto kupuje? Niekto
Včera ráno všetky svetové spravodajské agentúry informovali, že majiteľom zahraničných aktív skrachovaného Jukosu vrátane Transpetrolu sa stal ruský štátny koncern Rosnefť. Ten to však vzápätí dementoval s tým, že víťaza aukcie, firmu Pronefťstroj, predal na prelome júna a júla neznámej ruskej firme Monte Valle.
Spoločnosť Monte Valle patrí podľa zistení HN rovnomennej firme registrovanej v Spojených štátoch a jej zástupcovia vyhlásili, že Pronefťstroj od Rosnefti kúpili práve kvôli účasti na dražbe. Je však možné, že Rosnefť ju má pod kontrolou aj naďalej a že predaj bol len formálny. Skutoční majitelia Monte Valle nie sú známi.
Čakanie na verdikt
Slovenské ministerstvo hospodárstva, ktoré s 51 percentami háji v Transpetrole štát, sa na včerajšej dražbe ani nezúčastnilo.
Nie je jasné, kto má byť jeho partnerom na valných zhromaždeniach - a okrem toho malo záujem len o minoritný balík Transpetrolu, a nie o celý Yukos Finance. Hovorca rezortu Branislav Zvara tvrdí, že štát čaká na verdikt holandského súdu. Ten koncom októbra rozhodne, či bolo ovládnutie Yukosu Finance B.V. konkurzným správcom Jukosu právoplatné. Ak správca nepostupoval správne, včerajšiu aukciu súd zrejme zanuluje.
V spoločnosti Yukos Finance B.V. ropný koncern Jukos tesne pred ovládnutím Kremľom a bankrotom sústredil svoje zahraničné aktíva. Jukos, ktorému minister hospodárstva Ľubomír Harach v roku 2002 predal akcie Transpetrolu, sa dostal do problémov po tom, ako mu administratíva prezidenta Vladimira Putina vyrubila miliardové daňové nedoplatky. Jeho majiteľov Michaila Chodorkovského a Platona Lebedeva obvinila z krátenia dane a obaja oligarchovia sú dnes vo väzení.

 

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dotácie pre Rumunsko 02 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kyjev posunul ďalej projekt Družba-Adria
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:47