StoryEditor

Odbory môžu zabrániť premiestňovaniu podnikov v rámci EÚ

11.12.2007, 09:53
Autor:
TASRTASR

Odbory môžu zabrániť zamestnávateľom premiestniť svoje prevádzky do inej členskej krajiny Európskej únie, ak je to v záujme ochrany zamestnancov. Vyplýva to z rozhodnutia Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v Luxemburgu.
Vstup desiatich bývalých komunistických krajín do únie v roku 2004 spôsobil nerovnováhu medzi lacnou pracovnou silou na jednej strane a ochranou pracovných síl v starých členských krajinách na strane druhej.
Luxemburský súd sa zaoberal prípadom fínskych odborov, ktorí chceli zabrániť fínskej lodnej spoločnosti Viking, aby nahradila svoje posádky menej platenými Estóncami.
Súd rozhoduje v podobnej veci na budúci týždeň, keďže švédske odbory bránia pôsobeniu lotyšskej stavebnej firmy vo Švédsku, lebo firma nebola ochotná pristúpiť na švédske mzdové tarify.
Podľa prokurátora, ktorý prešetroval tento prípad, súd pravdepodobne rozhodne v prospech odborov a ich "odôvodnenej" ochrane zamestnancov v "boji proti sociálnemu dumpingu".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:11