StoryEditor

KDH bude mať rovnakú tvár

18.06.2007, 00:00
Zápas o vedenie KDH pozná svojho víťaza - na sobotňajšom sneme jasne zvíťazilo umiernené krídlo okolo doterajšieho predsedu Pavla Hrušovského.

Jeho neúspešný protikandidát Vladimír Palko iné funkcionárske ponuky odmietol, zostáva tak iba radovým členom a poslancom.

Tu (nie) je kríza
Napriek tomu sa rozpory v strane nekončia. Porazený kandidát na predsedu Vladimír Palko tvrdí - KDH je v ťažkej kríze a súčasné vedenie si to nie je schopné priznať. "Problémy v strane sú, ale rozhodne by som nehovoril o ťažkej kríze, ktorá by vyvolávala obavy o ďalší osud jednoty KDH," hovorí staronový predseda hnutia Pavol Hrušovský.

Lipšic verzus Fronc
Nové spory sa pritom črtajú aj na úrovni podpredsedov - a to medzi novozvoleným Danielom Lipšicom a Martinom Froncom. Už tento týždeň sa očakáva stretnutie medzi štyrmi očami. "Chcem mu povedať svoj názor, ktorý môže byť mylný, na jeho púť v posledných dvoch rokoch," plánuje Lipšic. Podľa Palka ho totiž Fronc pred dvoma rokmi nahováral, aby kandidoval proti Hrušovskému a na poslednom sneme začal kalkulovať aj s podporou delegátov okolo kontroverzného poslanca Petra Gaburu. "Dva roky sú príliš dlhý čas, aby sa som sa k tomu vyjadroval," reagoval Fronc. Za atakmi na svoju osobu pritom vidí "nezvládnutú prehru" Vladimíra Palka.

Napätie cítiť aj na najnižšej úrovni. "Bez ohľadu na to, kto vyhrá, sú obavy, či dokáže porazené krídlo funkčne koorperovať s tým zvoleným," povedal HN delegát snemu ešte pred samotnou voľbou predsedu. Počas celého dňa delegáti v prestávkach diskutovali a do poslednej chvíle v napätí očakávali, ako sa hlasovanie skončí. "Zdá sa, že naša skupina je práve tými, ktorí volali po jednote v hnutí, vytláčaná a marginalizovaná," zhodnotil výsledok hlasovania delegátov Palkov stúpenec Pavol Minárik. Staronová podpredsedníčka KDH Mária Sabolová zas tvrdí - žiadne spory nebudú. "Verím, že budeme k sebe hľadať cesty."

Hoci nateraz všetci štiepenie alebo rozkoly v strane odmietajú, Minárik nevylúčil, že v strane zotrvá len do konca volebného obdobia. "Pkiaľ sa bude hnutie posúvať týmto smerom, akým sa posunulo na sobotňajšom sneme, tak je to pravdepodobné." Hlasovanie na sneme dalo totiž podľa neho jasný signál, že strana sa posúva od presadzovania hodnôt k pragmatizmu. "Výsledky snemu rešpektujem, ale prechod k pragmatizmu rešpektovať neviem." Obvinenia z pragarmtizmu však staronové vedenie nepripúšťa. "Odmietam pragmatizmus ako jednu z metód, ktorú si môže dovoliť konzervatívna strana," hovorí Hrušovský.

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úspešná misia, ďalšia nasleduje 02 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trápenie nemeckého RWE v Nafte Gbely
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. máj 2024 06:39