StoryEditor

Volkswagen má údajne o 25 000 pracovníkov viac, ako potrebuje na výrobu

13.07.2005, 14:22
Autor:
TASRTASR

Koncern Volkswagen (VW), ktorý je najväčším výrobcom automobilov v Európe, má údajne o 25 000 zamestnancov viac, než potrebuje na výrobu 5 miliónov vozidiel ročne. Vo všetkých závodoch v Nemecku a vo svete ich zamestnáva 340 000. Produkčné náklady mu zvyšujú aj nevyužité výrobné zariadenia. Keby išli všetky jeho závody naplno, mohol by vyrábať ešte o milión automobilov ročne viac. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vedenie VW sa vážne zaoberá myšlienkou zatvoriť jeden zo svojich 20 európskych závodov. Podľa nepotvrdených správ by sa mala zastaviť výroba v bruselskom závode, kde sa montujú hlavne Golfy. Pracuje v ňom 5 700 zamestnancov, ktorí vlani vyrobili 185 000 vozidiel. Denník cituje nemenovaný zdroj z VW, podľa ktorého by sa výroba z Belgicka mohla presunúť do Wolfsburgu bez problémov, lebo kapacita základného závodu koncernu je teraz využitá len na 60 %.
Veľké problémy sú aj s využitím ultramodernej automobilky v Drážďanoch, v ktorej sa montuje luxusný model Phaeton. Viac ako polovica jej priestorov je prázdna. Vozidlo nemá ani zďaleka taký odbyt, s akým sa kalkulovalo, keď sa rozhodovalo o investícii.
VW má problémy aj v Indii, keď bol odhalený prípad korupcie pri výbere umiestnenia montážneho jeho závodu. Vláda spolkového štátu Ándrhapradéš bude žiadať 2 milióny USD, čo je v prepočte takmer 64 miliónov SKK, ak závod nebude postavený na jeho území. Napriek varovaniu totiž vláda poukázala peniaze na účet fingovanej firmy.
(1 USD = 31,902 SKK)
jns zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:03