StoryEditor

Závod na výrobu keramickej škridly Tondach v Nitrianskom Pravne je prvý v SR

06.09.2005, 16:45
Autor:
TASRTASR

Záverečná etapa rekonštrukcie závodu na výrobu Tondach škridly, známej tradičnej značky Steinbrück v Nitrianskom Pravne, finišuje. Investícia do novej technológie si vyžiadala asi 500 miliónov Sk.
"V polovici septembra sa začne s výpalom prvých výrobkov v peciach. Kým produkcia pred rekonštrukciou dosiahla 11 miliónov škridiel, po rekonštrukcii v plnej prevádzke to bude 20 miliónov, vrátane príslušenstva," oznámil dnes konateľ s. r. o. Tondach Slovensko Vladimír Šablica. Upozornil, že v minulosti závod vyrábal iba 1 model škridly, s 1 rozmerom a 1 prírodným odtieňom. Teraz túto skladbu nahradí ponuka s maximálnou variabilnosťou tvarov, rozmerov aj povrchovej úpravy. V predaji budú tri druhy škridiel, Steinbrück, drážkovaná Bobrovka a Bobrovka, ktorými sú už pokryté strechy niekoľkých referenčných budov, reštaurácia Alžbetka, Erdédyho palác, Bohoslovecká fakulta, Segnerovaj kúria (Bratislava), Stupavská krčma, Bojnický zámok.
S vysúšaním tunelovej pece, povedal Šablica, sa už začalo 8. augusta. O týždeň sa vkladali výrobky na H-kazety a tunelové pecné vozy. Prvý výpal bude 15. septembra a vykládka výrobkov koncom tohto mesiaca.
Závod Tondach si tak rekonštrukciou závodu vybudoval a posilnil pozíciu na domácom trhu so stavebným materiálom. Navyše, môže zvýšiť počet pracovných síl zo 40 v roku 2004 na 92, z nich bude 60 robotníkov vo výrobe.
"Keďže v súčasnosti plocha striech na Slovensku predstavuje 5,5 milióna štvorcových metrov, očakávam, že 20 miliónov škridiel sa podarí umiestniť najmä na domácom trhu, ale aj susedných štátov," dokreslil zámery predaja šéf marketingu a odbytu rakúskeho koncernu Tondach Gleinstätten AG Martin Olbrich. Výrobný závod, zdôraznil, bude jedným z najmodernejších v rámci skupiny Tondach. "Špeciálna technológia by však nezaručila ekonomické efekty, keby pri Nitrianskom Pravne nebolo ložisko kvalitnej hliny," poznamenal pre TASR Olbrich. Slovensko, zdôraznil, bude tak sebestačné v sortimente škridiel a keramických doplnkov. Skladové plochy v Nitrianskom Pravne a Stupave budú naplno fungovať na prelome rokov 2005 a 2006.
Koncern Tondach je najväčší výrobca keramickej škridly a pálenej tehly v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE). Na starom kontinente zamestnáva 3 400 osôb v 31 závodov v 10 krajinách. Na Slovensku sa etabloval v roku 1996 prostredníctvom distribučnej spoločnosti. Ročná kapacita výroby v KSVE je 445 miliónov škridiel a 300 miliónov tehlových jednotiek. Koncern vo svojich závodoch zamestnáva výlučne miestny manažment. V rámci brandže sú pre Tondach konkurenciou závody v Chorvátsku a Rumunsku, hlavne však podniky v Nemecku a Poľsku, ktoré dovážajú produkty na Slovensko.
Vlani koncern dosiahol konsolidovaný obrat 195 miliónov EUR, v prepočte 7,446 miliardy SKK.
(1 EUR = 38,187 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:13