StoryEditor

USA ponúkajú západoafrickým krajinám bezcolný prístup pre ich bavlnu

15.12.2005, 11:25
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty sú pripravené poskytnúť západoafrickým krajinám bezcolný prístup pre ich bavlnu. Dnes o tom počas 3. dňa VI. ministerského summitu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) informoval obchodný predstaviteľ USA Rob Portman. Ponuka je súčasťou snahy v rámci rokovaní WTO poskytnúť najchudobnejším krajinám sveta bezcolný prístup neobmedzený kvótami na trhy bohatých krajín.
V otázke subvencií pre amerických producentov bavlny, ktorých rýchle odstránenie požadujú západoafrické štáty, však Portman nesignalizoval žiadne ústupky. Otázka subvencií je súčasťou všeobecných agrárnych rokovaní.
Hovorca komisárky Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer Boelovej dnes potvrdil, že EÚ nemá "s bavlnou žiaden problém". Už teraz poskytuje najchudobnejším krajinám voľný prístup na jej trh pre všetky produkty okrem cukru a ryže. Obmedzenia na tieto dve komodity budú odstránené v roku 2009.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:35