StoryEditor

Miesto Železničnej spoločnosti bude PMÚ prešetrovať Cargo

21.10.2005, 11:42
Autor:
TASRTASR
Namiesto zrušenej Železničnej spoločnosti, a.s., bude vo veci podozrenia zo zneužívania dominantného postavenia Protimonopolný úrad SR prešetrovať ŽS Cargo Slovakia, a.s.

Namiesto zrušenej Železničnej spoločnosti (ŽS), a.s., bude vo veci podozrenia zo zneužívania dominantného postavenia Protimonopolný úrad (PMÚ) SR prešetrovať ŽS Cargo Slovakia, a.s. Úrad o tom informoval na svojej internetovej stránke.
Rada PMÚ zrušila rozhodnutie Odboru zneužívania dominantného postavenia, ktorým sa pôvodne zastavilo konanie voči už neexistujúcej ŽS, a.s. V tomto konaní úrad prešetroval, či ŽS nezneužíva svoje dominantné postavenie na trhu poskytovania služieb nákladnej železničnej dopravy. Prvostupňový orgán bude na základe rozhodnutia Rady PMÚ v konaní pokračovať s jedným z dvoch nástupcov ŽS, ktorým je spoločnosť ŽS Cargo Slovakia. V prípade dokázania viny bude môcť nástupníckej spoločnosti uložiť aj sankciu. Rozhodnutie Rady PMÚ nadobudlo účinnosť 1. októbra.
Za zastavením a opätovným obnovením konania stojí fakt, že počas jeho trvania vláda rozhodla o zániku ŽS a jej rozdelení na dve nástupnícke spoločnosti. Na základe toho prvostupňový orgán, v súlade so zaužívanou praxou v slovenskom práve, toto konanie zastavil. Vychádzal z toho, že nemôže rozhodovať o povinnostiach neexistujúcej spoločnosti a že nástupnícke firmy nemôžu niesť zodpovednosť za protiprávne konanie svojho predchodcu.
Rada PMÚ však rozhodla, že v konaní je možné pokračovať voči spoločnosti ŽS Cargo Slovakia, ktorá je ekonomickým nástupcom zrušenej ŽS. "V tomto konaní bol po prvý raz v slovenskom súťažnom práve použitý Test ekonomickej kontinuity," uviedol PMÚ vo svojej správe. V určitých prípadoch je totiž možné prisúdiť ekonomickému nástupcovi zodpovednosť za protiprávne konanie jeho právneho predchodcu a uložiť mu sankciu.
Musia však byť splnené dve podmienky: musí existovať kontinuita ekonomických činností týchto dvoch spoločností a pôvodný subjekt musel zaniknúť. Ak sa nástupnícka spoločnosť naďalej zúčastňuje na hospodárskej súťaži na trhu a v prípade protiprávneho konania predchodcu má z neho osoh, je potrebné takéto previnenie potrestať. Dôležité tak nie je právne, ale ekonomické nástupníctvo. Rada úradu dospela k záveru, že v prípade zániku ŽS je práve ŽS Cargo Slovakia jej ekonomickým nástupcom v oblasti poskytovania služieb železničnej nákladnej prepravy. V prípade previnenia ŽS, bude preto potrestaná táto nástupnícka spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:57